Kaikkien aikojen maistuvimmat jälkiruuat - kysely

3.10.2017
Silva Siponkoski, vapaaehtoistyön suunnittelija

Helsingin Seniorisäätiössä on oma ravintokeskus, joka huolehtii sekä asukkaitten että henkilökunnan ruokailusta. Ruokalistoja kehitetään jatkuvasti yhteistyössä ravitsemuksen ja hoitotyön asiantuntijoiden kanssa. Ravinnossa huomioidaan erikoisruokavaliot ja mahdolliset erityistarpeet sekä toiveet.

Vanhustenviikkoon kuuluu eriryisesti lempiruokien huomioiminen. Tänä vuonna toteutettiin Kaikkien aikojen maistuvimmat jälkiruuat – kysely.  Kyselyssä jälkiruuat oli jaettu neljään kategoriaan; kiisselit, paistokset, rahkat ja muut jälkiruuat. Kiisseleistä suosituimpia olivat vadelma- ja suklaakiisseli, paistoksista pannukakku ja kauraomenapaistos, rahkoista ehdoton ykkönen oli mansikkarahka ja muista jälkiruuista kärkeen nousivat jäätelö, uunijuusto ja vispipuuro. Kyselyssä tiedusteltiin myös toiveita ja erityisesti suklaa eri muodoissaan sai runsaasti mainintoja. Aivan uutena toiveena esiin nousi uunibanaanit.

Kyselyn perusteella voidaan päätellä, että meillä on listalla sellaisia jälkiruokia, joista asukkaat tykkäävät. Ruokalista kattaa kahdeksan viikkoa ja siihen kuuluu noin 30 eri jälkiruokaa. Lista on hioutunut vuosien myötä herkulliseksi.  Ruokalistalle kuuluu myös Helsingin Seniorisäätiön tapakulttuurioppaaseen kuuluvat juhlapyhät ja niiden nimikkoherkut kuten laskiaispullat, runebergintortut, mämmi ja munkit.

Kyselyn yhteydessä kysyttiin myös jälkiruokiin liittyviä muistoja ja mitä jälkiruokia kotona tarjottiin vieraille.


Muistoja:

Jälkiruuasta tuli kyselyn mukaan hyvälle mielelle. Hyvän mielen lisäksi esiin nousi seuraavia muistoja:

"Se riitti ihan, kun mansikoita ja maitoa. Syvälle lautaselle mansikoita ja päälle maitoa. Isolla lusikalla syötiin."

"Olin seitsemänvuotias kun sota syttyi. Sota-aikana ei syöty jälkiruokia, tai ainakaan en muista"

"Lapsena saatiin jätskiä joskus. Se oli sellainen palkintojuttu."

”Uudessakaupungissa syötiin makeaa kaljavelliä”

”Kahvi ja konjakki kuuluiva asiaan, koska kaikki vierailut eivät olleet "rauhallisia".”

"Parempana jälkiruokana" tarjottiin uunijuustoa ja makeaa hilloa.

”Lähimetsässä tuli käytyä marjassa. Marjoista tehtiin mehuja ja kiisseleitä.”

 ”Äiti oli paras ruoan laittaja!”

”mies teki hyvää hedelmäsalaattia”

”Ravintolassa sai hyviä uunibanaaneja”

”Perheen kanssa syötiin sekahedelmäkiisseliä”


Mitä tarjottiin vieraille?

Vieraille tarjottiin kyselyn mukaan sitä mitä itsekin syötiin jälkiruokana ja sehän riippui siitä mitä pääruokaa oli syöty.  Useassa vastauksessa nousi esiin pulla ja kahvit, letut, kakut sekä erilaiset kiisselit.  Kahvin lisäksi jälkiruuaksi saatettiin tarjota myös konjakkia tai viiniä.


Jälkiruokakyselyyn vastanneiden kesken arvottiin herkkupalkinto. Videon arvonnasta löydät Helsingin Seniorisäätiön YouTube-kanavalta https://youtu.be/OZ3sZtmySO4

Jaa uutinen Somessa:

Facebook-sivumme

Instagram-sivumme