Uutiset

 

 

23/06/2021

 

Vierailut Helsingin Seniorisäätiön yksiköissä 22.6.2021 alkaen

 

Omaistiedote

 

 

21/10/2021 - Marika Metsähonkala

 

UUDEN TOIMITUSJOHTAJAN TERVEISIÄ

Ensimmäinen kuukausi takana Helsingin Seniorisäätiön toimitusjohtajana

Minulle uutena toimitusjohtajan Helsingin Seniorisäätiö on näyttäytynyt empaattisena, ammatillisena ja vahvana osaajana vanhustyön kentällä. Täällä työskentelee osaava moniammatillinen ja yhteistyökykyinen henkilökunta, johon on ilo kuulua mukaan.

Tärkeää on, että johdon, kuin henkilöstönkin työssä, sekä päätöksenteossa eettisyys on aina läsnä, sillä arjen päätöksillä on merkittävä ja suora vaikutus asiakkaidemme elämään. Johtamisessa minua eteenpäin työntävä voima on vaikuttamisen mahdollisuus, kiinnostus alaa kohtaan ja jatkuva oppimisen halu. Olen aina ollut sitä mieltä, että palvelujen johtaminen ihmisten kautta edellyttää aitoa dialogia ja avointa yhteyttä henkilöstöön, asiakkaisiin, omaisiin ja yhteistyötahoihin.

 

Itse arvostan arvopohjaista johtamista ja ymmärrystä organisaation roolista suhteessa asiakkaisiimme. Meidän kaikkien on muistettava päivittäin työtä tehdessämme, mikä on meidän organisaatiomme olemassaolon oikeutus. Tehtävänämme on tuottaa laadukkaita vanhusten hoivapalveluita helsinkiläisille vanhuksille luotettavasti. Olemme helposti lähestyttävä, asiallinen ja asiantunteva organisaatio, jossa vanhusten hoito ja hoiva on sydämenasia.

Toivotan oikein hyvää syksyä ja alku talvea kaikille teille Seniorisäätiössä työskenteleville ihmisille. Olet sitten vakituinen, sijainen, keikkaileva tai opiskelija, meille olet tärkeä.

 

Marika Metsähonkala

Toimitusjohtaja

Helsingin Seniorisäätiö sr.

 • 01/10/2021 - Marika Metsähonkala
  Koronatiedote omaisille

  HELSINGIN SENIORISÄÄTIÖ

  Koronatiedote omaisille                                                                                                                  1.10.2021

  Koronatilanne on Seniorisäätiön hoivakodeissa hyvä. Koko pääkaupunkiseudun koronatartunnat ovat vähenemässä. Säätiössä olevista asiakkaista suurin osa on saanut jo kolmannen rokotteen. Koska koko valtakunnassa puretaan koronarajoituksia, myös Säätiön hoivakodeissa aletaan purkaa koronarajoitteita perjantaina 1.10.2021 lähtien.

  Omaiset ovat tervetulleita tapaamaan läheisiään, ilman ennakkoon sopimista. Ethän saavu vierailulle, jos tunnet itsesi kipeäksi.

  Asukkaiden yhteiset hetket (hartaudet, tapahtumat, jumpat) voidaan toteuttaa ilman henkilömäärärajoitteita.

  Rajoituksia puretaan, mutta maskia käytetään jatkossakin toistaiseksi. Henkilökunta käyttää maskia totuttuun tapaan edelleen, samoin omaiset silloin, kun vierailevat Säätiössä.

  Käsihygienia, käsien pesu ja käsidesin käyttö on syysflunssavirusten, influenssan kuin koronankin ennaltaehkäisyn kannalta ehdottoman tärkeää, etenkin, kun ihmiset alkavat vapaammin liikkua.

  Nyt alkaa tuntua siltä, että tästä koronan kurimuksesta olemme vihdoinkin pääsemässä eroon.

  Kiitos, että olette jaksaneet koko koronapandemian ajan toimia asukkaiden parhaaksi noudattaen voimassaolleita ohjeistuksia.

  Toivotan teille oikein hyvää ja värikästä syksynaikaa!

   

  Marika Metsähonkala

  Toimitusjohtaja

  Lue lisää
 • 28/09/2021 - Taina Mäensivu
  Toiminnanjohtajan läksiäiskirje

  Lämmin kiitos niin asukkaille, kuin koko henkilökunnalle näistä kuukautta vaille neljästätoista vuodesta Helsingin Seniorisäätiössä! Koska työni on ollut hyvin monipuolista ja laaja-alaista ja olen saanut olla mukana kaikessa, voi olla, että ensimmäiset viikot tai kuukaudet eläkkeellä tuntuvat tylsille. Tai enhän minä sitä vielä tiedä, sehän voi olla hyvinkin kivaa.


  Aina olen keksinyt tekemistä. Lapsena ja nuorena useita harrastuksia ja monenmoista puuhastelua. Koulussa menestyin parhaiten äidinkielessä, historiassa ja yhteiskuntaopissa, sekä liikunnassa. Lukiossa äidinkielen opettaja suositteli minulle toimittajan ammattia. Ei minusta toimittajaa tullut, vaikka kirjoittamisen taidosta onkin ollut paljon hyötyä työurallani. Sen sijaan valmistuin fysioterapeutiksi Lappeenrannan sairaanhoito-oppilaitoksesta.


  Jumpparina tein töitä mm. kuntoutussairaalassa, terveyskeskuksissa ja vanhainkodissa. Pääsin erikoistumisopintoihin Helsingin IV:n sairaanhoito-oppilaitokseen, josta valmistuin kansanterveystyön, työterveyshuollon ja esimiestyön erikoislääkintävoimistelijaksi. Haaveilin töitä jatkaessani terveydenhuollon maisteriopinnoista. Odotin viimeisilläni vanhinta lastani, kun olin Tampereen yliopiston hoitotieteen laitoksen pääsykokeissa. Sain pääsykoetulokset synnytyslaitokselle: sain siis yhtä aikaa syliini pojan ja paikan yliopisto-opintoihin!


  Potilasjärjestöt kiinnostivat minua työnantajana ja toiminkin eri sote-järjestöissä projektipäällikkönä, kehittämispäällikkönä ja toiminnanjohtajana n. 15 vuotta. Opiskelu kiinnosti edelleen ja aloitin johdon työnohjaajatutkinnon. Valmistuin 2007, samana vuonna, kun aloitin toiminnanjohtajana Helsingin Seniorisäätiössä. Kun näin toiminnanjohtajan paikasta ilmoituksen Helsingin Sanomissa ajattelin, että tuo on loppu-urani työpaikka. Ja tässä ollaan.


  Työni ei ole tuonut eteen isompia yllätyksiä ja toisaalta niitä tulee joka päivä, kun työskentelee ihmisten kanssa. Jos ne ovat olleet haasteita, olen käynyt niitä heti ratkomaan asianomaisten ja asiantuntijoiden kanssa. Kohokohtia ovat olleet positiiviset onnistumiset, hoidon laadun hyvänä pysyminen ja jatkuva parantaminen, sekä henkilökunnan kiinnostus kouluttautumiseen ja uuden oppimiseen. Lisäksi hienoja asioita on ollut henkilöstön pysyvyys ja sitoutuneisuus, asiakaskeskeisyys toiminnassa ja se, että Seniorisäätiötä arvostetaan vanhustenhoidon toimijana niin, että olemme päässeet mukaan moniin yhteistyöhankkeisiin.


  Arvokkaana muistona minulla on esim. Suomi 100v -Itsenäisyyspäivänjuhlat, joissa kiersin puhujana jokaisen yksikön juhlatilaisuudessa ja juhliin osallistuminen. Juhlan merkitys sota-ajat eläneille asukkaillemme oli liikuttavaa. Muutenkin olen toiminnanjohtajana päässyt osallistumaan lukuisiin valmistujaisiin, läksiäisiin ja moniin mielenpainuviin juhliin Säätiössä.


  Tulevaisuus näyttää, mitä se tuo tullessaan. Toivottavasti korona-aika hellittää ja pääsemme vapaammin tapaamaan ystäviä ja tärkeitä ihmisiä, sekä käymään erilaisissa tapahtumissa. Mummona oleminen on kivaa, siihenkin voin tulevaisuudessa keskittyä enemmän, sekä rakkaaseen lukuharrastukseeni. Oma äitini täyttää 92 v ja ehdin viettää hänenkin kanssaan enemmän aikaa kuin nykyisin. Toivon myös pääseväni matkustelemaan kahden rokotuksen taktiikalla. Kesällä kunnostani puolestaan pitää huolen työleiri kesämökillä.


  Seniorisäätiö on hyvä organisaatio johtaa, terveiset uudelle toimitusjohtajalle! Henkilökunta on luotettavaa ja sitoutunutta. Hoidon laadusta kannattaa huolehtia, asukkaat ovat aina keskiössä. Hyvinvoiva henkilöstö tuottaa laadukasta hoivaa ja laadukkaita tukipalveluita. Pidä ovi auki! Uskon, että uusi toimitusjohtaja tuo uutta energiaa, uusia ajatuksia ja erilaisia näkökulmia toimintakulttuuriimme- hyvä niin!
  Kiitos kaikille näistä vuosista! On ollut hienoa olla koko ajan lähellä ja keskellä arkea. On ollut hyvä päivittäin nähdä asukkaita, henkilökuntaa, ja jutella työntekijöiden kanssa. Tavata omaisia ja nähdä miten siisteys syntyy, tai lihapullat valmistuvat keittiössä. Nähdä, miten tavarat ja tarvikkeet yksiköihin saapuvat.


  Toiminnan ymmärtämiseksi lähellä ja keskellä toimintaa oleminen on äärettömän tärkeää. Mummodiskossa piipahtaminen, asukkaiden ilon näkeminen sirkustaiteilijoiden tehdessä temppujaan tai aistia lettukestien mukavan tunnelman aurinkoisella pihalla. Kierrämme kaikki kotimme uuden toimitusjohtajan Marika
  Metsähonkalan kanssa vielä tässä syyskuun puolella. Minulle voitte sanoa näkemiin ja Marikalle tervetuloa!

   
   

  Lue lisää
 • 15/09/2021 - Taina Mäensivu
  Hoitajamitoituksista Helsingin Seniorisäätiössä

  Helsingin Seniorisäätiössä hoitajamitoitus on ollut lain edellyttämällä tasolla jo ennen lain voimaantuloa, vaikka viime viikon Iltapäivälehtien artikkeleista ja Helsingin Sanomista saikin toisenlaisen käsityksen.


  THL:n kevään seurannassa saimme muutaman osaston kohdalta hämmästyttävän mitoitustuloksen, jonka havaitsimme vasta lehdessä. Selvittelimme meille outoja lukuja ja totesimme mitoituksen lasketun kaksinkertaisesta asukasmäärästä, kuin meillä näillä osastoilla on. Nolo näppäilyvirhe, joka puolitti hoitajamitoituksen todellisesta luvusta. Vielä harmittavampaa on se, että luvut jäävät elämään, eikä niitä saa korjattua, kun virheen huomaa.


  Onneksi uudet mittaukset ovat tekeillä taas syksyllä. Lain säätämien hoitajamitoitusten saavuttaminen tulee olemaan meillekin suuri haaste. Tarvitsemme seuraavien vuosien aikana liki 40 hoitajaa lisää, eikä kukaan nykyisistä saisi lähteä pois, jotta saavutamme tulevaisuudessakin lain edellyttämät mitoitukset. Täytyy todella toivoa, että hoitoalan kiinnostavuus saadaan pian nousemaan, muuten hoitajien määrä ei nouse laista huolimatta.


  Taina Mäensivu
  Toiminnanjohtaja

  Lue lisää
 • 08/09/2021 - Taina Mäensivu
  Koronatiedote omaisille 7.9. 2021

  Koronarajoituksia ollaan valtakunnassa höllentämässä. Samanaikaisesti vanhusten hoivakodeissa tartuntaryppäitä ilmenee viikoittain. Henkilökunta käy flunssaoireiden ilmaannuttua aktiivisesti testeissä, samoin asukkaat testataan, kun oireita ilmenee. Kahdesti rokotetut asukkaat ja henkilökunta ovat saaneet positiivisia testituloksia. Oireet ovat tavallisen flunssan oireiden kaltaisia. Samanaikaisesti jokasyksyinen syysflunssa tekee tuloaan. Haluamme turvata asukkaitamme ja henkilökuntaamme ja siksi Seniorisäätiön hoivakodeissa toimitaan toistaiseksi kaikin varotoimin: Pidetään 2m turvavälit, käytetään kaikissa kohtaamisissa maskia ja huolehditaan erityisen hyvin käsihygieniasta.

  Pakilakodin yksi ryhmäkoti 5B on laitettu eilen tartuntatautilääkärin määräyksellä 14 vrk:n eristykseen siellä todetun koronatartunnan takia. Ryhmäkodin asukkaiden omaisille on tiedotettu asiasta. Muilla Pakilakodin osastoilla omaisvierailut voivat jatkua normaalisti.

  Jatkamme siis tätä normaalia korona-arkea!

  Taina Mäensivu
  Toiminnanjohtaja

  Lue lisää
 • 12/05/2021 - Taina Mäensivu
  Helsingin Seniorisäätiön Covid 19 -tiedote omaisille 10.5.2021

  Pääkaupunkiseutu on edelleen koronan leviämisvaiheessa, eikä todettujen tapausten määrä ole enää viimeisen viikon aikana laskenut. Tämä tarkoittaa, että meillä ei ole varaa vielä purkaa rajoitteita tai helpottaa turvamääräyksiä.

  Noudatamme edelleen Helsingin kaupungin pandemiaohjeistusta.

  Omaisvierailut:

  Vierailut sisätiloissa

  Omaisten ja läheisten vierailut saavat kestää yhden tunnin ja vierailijoita saa olla kaksi kerrallaan. Vierailijoita voi käydä kerran päivässä.

  Vierailut ulkotiloissa

  Ulkovierailut saavat kestää yhden tunnin ja vierailijoita voi olla kerrallaan viisi. Vierailijoita voi käydä kerran päivässä.

  Kahvittelut eivät ole vieläkään mahdollisia, koska siinä pitää olla ilman maskia. Vierailujen yhteydessä on voimassa edelleen turvaväli 2 metriä ja maskia on käytettävä.

  Valitettavasti näille rajoituksille ei ole vielä purkumahdollisuutta, koska koronatartuntojen määrä ei ole riittävästi laskenut pääkaupunkiseudulla.

  Odotamme kaikki kesää ja koronan hellittämistä niin, että lähikontaktit, kuten halaamiset ja kahvi- ja herkutteluhetket läheisten kanssa olisivat mahdollisia.

   

  Jaksetaan vielä, jotta kesä olisi vapaampi!

  Taina Mäensivu

  toiminnanjohtaja

  Lue lisää
 • 12/05/2021 - Taina Mäensivu
  Helsingin Seniorisäätiön Covid 19 -tiedote omaisille 10.5.2021

  Pääkaupunkiseutu on edelleen koronan leviämisvaiheessa, eikä todettujen tapausten määrä ole enää viimeisen viikon aikana laskenut. Tämä tarkoittaa, että meillä ei ole varaa vielä purkaa rajoitteita tai helpottaa turvamääräyksiä.

  Noudatamme edelleen Helsingin kaupungin pandemiaohjeistusta.

  Omaisvierailut:

  Vierailut sisätiloissa

  Omaisten ja läheisten vierailut saavat kestää yhden tunnin ja vierailijoita saa olla kaksi kerrallaan. Vierailijoita voi käydä kerran päivässä.

  Vierailut ulkotiloissa

  Ulkovierailut saavat kestää yhden tunnin ja vierailijoita voi olla kerrallaan viisi. Vierailijoita voi käydä kerran päivässä.

  Kahvittelut eivät ole vieläkään mahdollisia, koska siinä pitää olla ilman maskia. Vierailujen yhteydessä on voimassa edelleen turvaväli 2 metriä ja maskia on käytettävä.

  Valitettavasti näille rajoituksille ei ole vielä purkumahdollisuutta, koska koronatartuntojen määrä ei ole riittävästi laskenut pääkaupunkiseudulla.

  Odotamme kaikki kesää ja koronan hellittämistä niin, että lähikontaktit, kuten halaamiset ja kahvi- ja herkutteluhetket läheisten kanssa olisivat mahdollisia.

   

  Jaksetaan vielä, jotta kesä olisi vapaampi!

  Taina Mäensivu

  toiminnanjohtaja

  Lue lisää
 • 21/04/2021 - Taina Mäensivu
  Omaistiedote 20.4. 2021

  Helsingin Seniorisäätiö Covid 19 -tilanne


  Seniorisäätiön koronatilanne on hyvin rauhallinen. Tartuntoja ei ole ilmaantunut. Pääsemme hieman lieventämään rajoituksia omaisvierailuissa.


  Vierailut sisätiloissa
  21.4. lähtien omaisten ja läheisten vierailut saavat kestää yhden tunnin myös sisätiloissa. Sisätiloissa vieraita saa olla kaksi kerrallaan. Vierailijoita voi käydä kerran päivässä. Vierailuista sovitaan edelleen viimeistään edellisenä päivänä ja hoitajat vastaanottavat vierailijat ulko-ovilla.


  Vierailut ulkotiloissa
  Ulkovierailut saavat kestää myös yhden tunnin ja vierailijoita voi olla kerrallaan viisi. Vierailijoita voi käydä kerran päivässä.
  Helsinki on kuitenkin vielä koronan leviämisvaiheessa, joten turvaohjeet ovat edelleen voimassa. Suosittelemme edelleen ulkotapaamisia säiden salliessa. Tulethan tapaamisiin vain terveenä. Tapaamisissa käytetään maskia edelleen koko tapaamisen ajan. Muistathan käsihygienian tärkeyden. Sekä ulko-, että sisätapaamisissa pidetään edelleen 2 m turvaväli. Joudumme vielä odottamaan pandemian hellittämistä, ennen kuin halaamiset ja yhteiset kahvihetket ovat mahdollisia.


  Asukkaiden kotivierailut
  Asukkaiden päiväseltään kotivierailut ovat mahdollisia, kunhan turvaohjeita noudatetaan. On suositeltavaa, että kotivierailun aikana paikalla ei ole useita henkilöitä. Kontaktien määrä on edelleen pidettävä hyvin pienenä. Kotivierailutkin suositellaan pidettävän ulkotiloissa.


  Asukkaiden lääkäri- ja hammaslääkärikäynnit
  Omaisen on mahdollista lähteä viemään omaistaan lääkärikäynnille. Maskin käyttö koko käynnin ajan tärkeää.
  Toivottavasti pääsemme pian kertomaan, että yhteiset kahvitteluhetket ovat mahdollisia. Vielä on kuitenkin jaksettava pitää erityistä huolta riskiryhmään kuuluvista vanhuksistamme.


  Aurinkoisia kevätpäiviä!
  Taina Mäensivu
  Toiminnanjohtaja

  Lue lisää
 • 23/02/2021 - Taina Mäensivu
  ​Omaistiedote 22.2.2021

  Helsingin Seniorisäätiö Covid 19-tilanne


  Koronaepidemiatilanne on huolestuttava. Tartuntamäärät ovat nousseet marraskuun 2020 tasolle. Varianttiviruksia on tartunnoista ainakin kolmasosa. Tartuntatautijäljityksessä on pääkaupunkiseudulla viiveitä.

  Seniorisäätiön hoivayksiköiden asukkaista suurin osa ovat saaneet jo kaksi rokotetta. Hoitohenkilökunta on rokotettu pääsääntöisesti kerran, osa ehti saada molemmat rokotteet ennen kuin siirryttiin 12 viikon rokotusväliin.

  Seniorisäätiön hoivayksiköissä noudatetaan viranomaisohjeita. Helsingin kaupungin tuoreimman ohjeistuksen mukaan:

  • Omaistapaamiset saavat kestää 22.2. lähtien tunnin (1h). Joissakin yksiköissä päästään tunnin vierailuihin muutamaa päivää myöhemmin. Muutoin ohjeistus ennallaan: tapaamisista sovitaan etukäteen ja asukkaalla voi käydä yksi vieras kerran päivässä. Edelleen huolehdittava huolellisesta käsihygieniasta, maskin oikeasta käytöstä sekä turvavälistä (2m.)

  • Ulkovierailut hyvällä säällä erittäin suositeltavia. Ulkovierailu myös 22.2. alkaen
  1 h. Ulkona vierailijoita voi olla kaksi.

  Koronatilanteen ollessa edelleen näin vaikea joudumme pitämään tiukkaa ohjeistusta kotilomien suhteen:

  • Täyden rokotussuojan saaneet asukkaat voivat käydä yksikön ulkopuolella esim. lääkärikäynneillä, eikä heitä laiteta karanteeninomaisiin olosuhteisiin käynnin jälkeen.

  Pidemmän, yli yön kestäneen kotiloman jälkeen heidän kohdallaan noudatetaan
  14 vrk:n karanteeninomaisia olosuhteita.

  Herkästi leviävän virusvariantin vuoksi joudumme pitämään edelleen tiukkoja suojatoimia yllä, jotta pystymme huolehtimaan asukkaidemme terveysturvallisuudesta.

  Yritämme elää kuitenkin mahdollisimman normaalia arkea ja nautimme aurinkoisista talvipäivistä ja valmistaudumme kevääseen!

  Taina Mäensivu
  Toiminnanjohtaja

  Lue lisää
 • 16/02/2021 - Johanna Pasanen
  Tiedote 15.2.2021

  TIEDOTE 15.2.2021


  Helsingin kaupungin tartuntatautiviranomaiset ovat varmuuden vuoksi asettanut viikonlopun aikana karanteeniin osan Antinkodin osasto 3: n henkilökuntaa ja asiakkaita mahdollisen koronavirusaltistumisen vuoksi.

  Asukkaat ovat saaneet kaksi rokotetta, eikä kenelläkään ole oireita. Asiakkaamme ja henkilökunta voivat hyvin. Henkilökunta on noudattanut ohjeita käyttämällä kirurgista suu-nenäsuojainta, huolehtinut hyvästä käsihygieniasta ja turvaväleistä.

  Osasto 3:n omaiset eivät voi valitettavasti vierailla osastolla 14-23.2.21 välisenä aikana. Kaikkiin mahdollisten altistuneiden asukkaiden omaisiin on oltu henkilökohtaisesti yhteydessä.

  Vastuu on meillä kaikilla koronaviruksen ennaltaehkäisemisessä huolehtimalla hyvästä hygieniasta, käyttämällä kirurgista suu-nenäsuojusta ja noudattamalla turvavälejä. Töihin ja vierailulle tullaan vain terveenä!

  Johanna Pasanen
  Osastonhoitaja, Helsingin Seniorisäätiön hygieniavastaava

  Lue lisää
 • 03/02/2021 - Taina Mäensivu
  Helsingin Seniorisäätiö Covid 19-tilanne Omaistiedote 1.2.2021

  Koronatartuntamäärät ovat pääkaupunkiseudulla hieman nousussa. Muuntovirusten lisääntyminen aiheuttaa edelleen huolta.


  Seniorisäätiön asukkaat ovat saaneet ensimmäisen rokotuksen ja saavat tällä viikolla toisen Covid 19 vastaisen Pfizerin tehosterokotteen. Myös Seniorisäätiön hoitajat ovat saaneet käydä ottamassa rokotteen. Lyhytaikaishoidon (LAH) asukkaat kuuluvat kotihoidon rokotusten piiriin. Jos he ovat yli 85-vuotiaita, heille avautui viime viikolla yleinen ajanvaraus rokotuksiin.
  Rokotuksista huolimatta pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi 27.1.2021, että voimassa olevat rajoitukset ja suositukset jatkuvat ennallaan, ainakin koko helmikuun.

  Myös vierailurajoitukset vanhusten hoivayksiköissä jatkuvat nykyisellään. Palvelukeskustoiminta on suljettuna ainakin 28.2. 2021 saakka. Tämä tarkoittaa sitä, että omaisvierailut jatkuvat niin, että yksi vierailija /päivä, 15 minuutin ajan. Ulkovierailut myös mahdollisia, jolloin  aika on 30 min, ja ulkona voi olla 2 vierasta. Kotilomat on syytä jättää ajankohtaan, jolloin koronatartunnat ovat merkittävästi vähentyneet ja rokotuksen on saanut suuri osuus väestöstä. Myös kirurgisen suu-nenäsuojan käyttö on edelleen vierailun edellytys. Jatkamme hoivakodeissa edelleen kokoaikaista maskin käyttöä. Koko henkilökunta ei ole saanut rokotusta, ainoastaan hoitajat, ja haluamme varmistaa turvalliset työolosuhteet kaikille, jotka hoivakodeissa työtä tekevät. Uudet asukkaat ovat myös edelleen karanteeninkaltaisissa oloissa 14 vrk:ta, koska rokotuskattavuus ei ulotu vielä kaikkiin kansalaisiin, edes ikäihmisiin.

  Joudumme edelleen olemaan hyvin tarkkana ja valppaana koronaviruksen kanssa. Rokotukset tuovat hiukan helpotusta, kunhan ne saadaan suoritettua, mutta iso joukko kansalaisia, myös työntekijöitämme ovat vielä ilman rokotusta ja joudumme jatkamaan rajoituksia. Hoivakotien työntekijöistä vain harva voi tehdä etätyötä. Uskomme, että noudattamalla ohjeita, suosituksia ja rajoituksia, meillä on parempi mahdollisuus päästä nopeammin eroon tästä viheliäisestä viruksesta. Odotamme vapaampaa, aktiivisempaa ja helpompaa kesää.

  Jaksamista kaikille näissä koronanvastaisissa ponnisteluissa!

  Taina Mäensivu
  Toiminnanjohtaja

  Lue lisää
 • 18/12/2020 - Taina Mäensivu
  Helsingin Seniorisäätiön Covid-tilanne 18.12

  Koronatilanteen pelätään pahenevan loppuvuotta kohti. Joulun aika on erityisen kriittinen. Asiantuntijat kehottavat juhlimaan pienellä joukolla, aivan lähipiirissä, niiden kanssa, jotka kuuluvat muutoinkin ruokakuntaan. Erityisen suuressa riskissä ovat iäkkäät.


  Ikääntyneiden läheisten kohdalla on tärkeää noudattaa heidän omaa tahtoaan ja toivettaan joulun vietosta. Emme suosittele kotilomia tänä koronajouluna. Monille lähtö hoivakodista sukuloimaan on rankkaa ja riskialtista.

  Vietämme joulua perinteisin menoin kaikissa Seniorisäätiön hoivakodeissa. Nautimme jouluateriasta kinkkuineen, kaloineen, laatikoineen ja rosolleineen. Joulumusiikki, joulukukat ja joulukoristeet luovat kotijoulun tunnelmaa. Joulupukin vierailusta olemme joutuneet tänä vuonna luopumaan. Jos haluatte muistaa läheistänne jouluna, toimitamme muistamiset kyllä heille.

  Koronatilanne on nyt hoivakodeissamme hyvä. Uusia tartuntoja ei ole ilmennyt. Testauksia tehdään kuitenkin jatkuvasti niin asukkaille kuin henkilökunnallekin. Joulun ajan henkilöstöjärjestelyt ovat hyvällä mallilla, mutta tilanne muuttuu haasteelliseksi jos tartuntoja todetaan ja henkilökuntaa joutuu karanteeniin. Pyrimme siis kaikin keinoin suojaamaan asukkaitamme ja henkilökuntaa koronalta.

  Toivotan rauhallista joulunaikaa. Vietämme poikkeuksellisen joulun ja suuntaamme katseemme tulevaan kevääseen ja kesään, jolloin toivottavasti pääsemme taas tapaamaan toinen toisiamme, halaamaan, syömään yhdessä, laulamaan ja nauramaan vapaasti.


  Hyvää joulua!

  Taina Mäensivu
  Toiminnanjohtaja

  Lue lisää
 • 17/12/2020 - Matleena Kaurila
  Joulu Helsingin Seniorisäätiössä

  Meillä Seniorisäätiössä joulun odotus on tunnelmallista aikaa. 

  Joulun valmistelu alkaa ensimmäisestä adventista ja se kestää joulun pyhiin ja uuden vuoden vastaanottamiseen. 

  Osastoilla koristellaan yhteiset tilat joulua varten.

  Ikkunoihin ripustetaan jouluvalot tuomaan iloa pimeimpään vuodenaikaan, sisälle
  sytytämme led-kynttilöitä ja pihoille lyhtyjä. Adventtihartauksia voi seurata
  televisiosta ja perinteisen joulukalenterin luukkuja avataan. Tänä vuonna
  saimme lahjoituskalentereita mm. partiolaisilta.

  Osastoilla joulukuussa leivotaan
  ja syödään joulutorttuja, sekä piparkakkuja asukkaiden toiveiden mukaan. Tänä jouluna
  kilpailemme myös Säätiön piparkakkutalomestaruudesta, kilpailuun voi osallistua
  asukkaat ja henkilökunta yhdessä. Joulua
  valmistellaan myös tekemällä joulukortteja ja askartelemalla tonttuovia, sekä muita
  joulukoristeita. Kiire meillä ei ole, kaikki tehdään omassa tahdissa.

  Normaalisti meillä käy paljon ulkopuolisia
  vierailijoita ja esiintyjiä joulun aikaan, tänä vuonna vierailijoita on
  koronatilanteen takia ollut vain muutamia ulkotiloissa. Joulumusiikkia
  kuunnellaan osastoilla asukkaiden toiveiden mukaan ja livemusiikkia kuullaan
  joulukuussa myös pianolla ja harmonikalla soitettuna. Kauneimpia joululauluja,
  sekä muita joulukonsertteja voi kuunnella streamattuna ja tietokoneen
  välityksellä.

  Ryhmäkoteihin ja yleisiin
  tiloihin tulee joulukuuset, asukkaat ja henkilökunta yhdessä koristelevat ne
  mieleisikseen. Meillä pääsee myös joulusaunaan. Jouluna on myös mahdollisuus
  muistella jo edesmenneitä läheisiään sytyttämällä lyhdyn tai kynttilän
  talojemme sisäpihalle.

  Jouluaattona halukkaat seuraavat aattohartautta
  tänä vuonna televisiosta, sekä tietenkin sitä, kun Suomen Turku julistaa joulurauhan.
  Asukkaamme pukeutuvat halutessaan juhlavaatteisiin ja keittiömme valmistaa
  juhlallisen joululounaan, jonka syömme yhdessä. Joulupukki ei tänä vuonna
  vieraile, mutta saattaa jättää joulutervehdyksiä asukkaillemme pehmeitten
  pakettien, kukkien tai joulukorttien muodossa. Jossain ryhmäkodissa saattaa
  tonttu vierailla tuomassa joulusuklaata. Joulu on meillä yhdessä olon juhla,
  jossa jokaiselle on paikka katettu!

  Uutta vuotta 2021 otetaan tänä
  vuonna maltillisesti vastaan oman ryhmäkodin kesken. Aattona tehdään pieniä
  uuden vuoden taikoja ja ennustuksia, ehkä uudenvuoden lupauksia. Katsellaan
  televisiosta ilotulituksia ja syödään nakkeja, sekä perunasalaattia. Toivotetaan
  ilolla vastaan uusi vuosi, tuokoon se kaikille paljon iloa, valoa ja toivoa!

  Lue lisää
 • 04/12/2020 - Taina Mäensivu
  Helsingin Seniorisäätiön Covid 19-tilanne 4.12.2020

  Korona-tilanne Helsingissä on edelleen leviämisvaiheessa ja tilanne on huolestuttava. Hoivayksiköissämme asuu erittäin iäkkäitä ja hauraita vanhuksia, joita haluamme kaikin keinoin suojella koronavirukselta.


  Helsingin kaupungin uusimman ohjeen mukaan, 4.12. 2020 lähtien joudumme tiukentamaan hoivayksiköissämme vierailuohjeistusta.

  Sisävierailuohjeet Seniorisäätiön hoivayksiköissä
  Antinkoti, Kannelkoti, Mariankoti, Pikku-Maria ja Pakilakoti:

  • Vierailijat voivat tavata asukkaita sisätiloissa. Tapaaminen on sovittava etukäteen viimeistään edellisenä päivänä.
  • Asukkaalla voi käydä vierailijoita kerran päivässä. Tapaaminen voi kestää 15 minuuttia. Yksi vierailija kerrallaan.
  • Edellytämme vierailijalta maskin käyttöä koko vierailun ajan.
  • Hoitaja ottaa vierailijan vastaan ja ohjeistaa suojautumiskäytännöt.
  • Vierailun aikana ei yhteistä ruokailua tai kahvittelua, jossa vierailija joutuisi ottamaan maskin pois.
  • Vierailun aikana pidettävä 2 m turvaväli. Esimerkiksi halaaminen ei ole mahdollista.
  • Vierailijan on oltava ehdottomasti terve.

  Ulkovierailuohjeet
  • Tapaamisesta sovitaan etukäteen
  • Vierailijoita enintään 2 kerrallaan, 30 minuuttia.
  • Maskia on syytä käyttää myös ulkona tapaamisissa.

  Päivässä voi valita yhden sisävierailun tai ulkovierailun. Suosittelemme sään salliessa ulkovierailuja!

  Nykyisessä koronatilanteessa, kun hoitajat jäävät heti flunssaoireiden ilmaantuessa pois töistä, altistuneet jäävät kotiin karanteeniin ja itse koronaan sairastuneet ovat eristyksissä, on työssä olevien hoitajien hoitajaresurssien takaamiseksi tehtävä pitkää päivää, venyttävä ja joustettava. Meidän on asukkaidemme suojelemisen lisäksi pidettävä huolta myös hoitajiemme terveenä pystymisestä, jotta henkilökuntaa riittää koronatilanteen jatkuessa. Toivomme ymmärrystä ja ohjeiden noudattamista, jotta saamme tämän korona-aallon selätettyä. Se vaatii meiltä kaikilta tarkkaa ohjeiden noudattamista ja halua suojella toinen toisiamme, itsemme lisäksi.

  Oikein rauhallista Itsenäisyyspäivää!

  Taina Mäensivu
  Toiminnanjohtaja

  Lue lisää
 • 01/12/2020 - Taina Mäensivu
  ​Helsingin Seniorisäätiön Covid 19-tilanne 1.12.2020

  Tiedote 1.12.2020 


  Koronaepidemia on pääkaupunkiseudulla leviämisvaiheessa ja tilanne on huolestuttava. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on asettanut tiukennuksia ja rajoituksia kokoontumisille, sekä julkisten tilojen aukioloille. STM on antanut suosituksia ja ohjeita riskiryhmien suojaamiseksi. Noudatamme Seniorisäätiössä viranomaisten ohjeita ja suosituksia.

  Seniorisäätiön Pakilakodissa on viime viikosta alkaen todettu koronatartuntoja sekä asukkailla, että henkilökunnalla. Testauksia on tehty ja tehdään päivittäin. Koronaan sairastuneet asukkaat on eristetty ja hoitajat on asetettu karanteeniin. Heidän tilalleen on järjestetty henkilökuntaa. Omaisille on ilmoitettu välittömästi, kun epäily tartunnasta on ilmennyt. Olemme ryhtyneet kaikkiin varotoimiin taudin leviämisen estämiseksi.

  Muissa Seniorisäätiön hoivakodeissa ei ole todettu koronatartuntoja.

  Pyrimme mahdollistamaan omaisvierailut asukkaidemme hyvinvoinnin ylläpitämiseksi tässä vaikeassa tilanteessa. Vierailijoiden, omaisten ja asukkaiden yhteiset kahvihetket ja ruokailut meidän on kuitenkin lopetettava tässä taudin herkässä leviämisvaiheessa. Syömiset ja juomiset vaativat maskin poistamista ja sen on todettu olevan iso riski. Voitte jättää tuomisenne hoitajille, jotka antavat ne kyllä läheisellenne.

  Helsingissä 1.12.2020 


  Taina Mäensivu
  Toiminnanjohtaja

  Lue lisää
 • 27/11/2020 - Taina Mäensivu
  Helsingin Seniorisäätiön Covid 19-tilanne

  Tiedote 27.11.2020


  Helsingin Seniorisäätiön Covid 19-tilanne

  Koronapandemia on pääkaupunkiseudulla kehittynyt edelleen huolestuttavammaksi. Tartuntoja ilmenee erityisesti kodeissa ja lähipiirin sosiaalisissa kontakteissa. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on tänään asettanut tiukennuksia seuraavaksi kolmeksi viikoksi, jotta koronatilanne saataisi hallintaan.

  Valitettavasti Seniorisäätiössä ei enää säästytty koronatartunnoilta, vaikka kaikki varotoimet ovat olleet käytössä.

  Seniorisäätiön Pakilakodissa on tällä viikolla todettuja koronatartuntoja neljällä asukkaalla ja kuudella hoitajalla. Asukkaat on eristetty ja henkilökuntaa on asetettu karanteeniin. Pyrimme kaikin keinoin pitämään taudin näissä ryppäissä. Suojavarusteita on riittävästi käytösssä ja henkilökuntaa on saatu järjesteltyä riittävä määrä karanteenissa olevien tilalle.

  Helsingissä 27.11. 2020
  Taina Mäensivu
  Toiminnanjohtaja

  Lue lisää
 • 04/11/2020 - Taina Mäensivu
  ​SENIORISÄÄTIÖN TIETOTURVASTA 3.11.2020

  Viikolla 43 paljon julkisuutta saanut Vastaamon tietomurto herättää paljon keskustelua sote-alan toimijoiden tietoturvasta. 


  Seniorisäätiön potilastietojärjestelmä Hilkka on luokiteltu sosiaali- ja terveydenhuollon tietoturvajärjestelmän luokkaan A. Valvira julkaisee tätä tietojärjestelmärekisteriä omilla verkkosivuillaan.

  Hilkka potilastietojärjestelmään ylläpitäjä Fastroi OY on saanut DNV GL tietoturvasertifikaatin 2019. Se todistaa, että ylläpitäjän tietoturvan johtamisjärjestelmä täyttää kaikki ISO 27001 –standardin vaatimukset.

  Seniorisäätiön ICT alihankkijalla on oma konesali, jossa sijaitsevien palvelimien tietoturvasta on huolehdittu valvomalla niiden tilaa ja huolehtimalla tietoturvapäivityksistä jatkuvana prosessina.

  Seniorisäätiössä on nimetty tietoturvavastaava. Säätiössä on tietoturvallisuussuunnitelma ja laadimme vuosittain tietoturvatilinpäätöksen.

  4.11.2020
  Taina Mäensivu
  toiminnanjohtaja

  Lue lisää
 • 23/10/2020 - Taina Mäensivu
  ​Helsingin Seniorisäätiö Covid 19-tilanne 22.10.2020

  Koronaepidemia on pääkaupunkiseudulla edelleen kiihtymisvaiheessa. Ammatillisella ja vastuullisella toiminnalla olemme onnistuneet hienosti pitämään koronan pois Seniorisäätiön hoivakotien asukkailta. Testejä tehdään asukkaille pieninkin oirein ja henkilökunta käy myös matalalla kynnyksellä paljon testeissä. 

  Hyvä niin!

  Kiitos kuuluu koko Seniorisäätiön henkilökunnalle tarkan hygieniatason pitämisestä tässä pitkittyneessä epidemiassa.
  Valitettavaa on, että helpotusta ei ole näköpiirissä. Ennusteiden mukaan epidemia jatkuu pitkälle kevääseen.

  Jatkamme samoin ohjein kuin tähänkin asti, niin pystymme elämään edes hiukan normaalimpaa arkea ja antamaan asukkaillemme hyvinvointia lisääviä arjen pieniä iloja pimenevässä syksyssä. Tavoitteenamme on, että pystymme järjestämään asukastoimintaa ja sallimaan omaisten vierailut.

  Pidetään tarkasti huolta siitä, että
  ✓ maskeja käytetään
  ✓ käsihygieniasta huolehditaan
  ✓ turvavälit muistetaan
  Näiden keinojen avulla pystymme jatkamaan asukkaille tärkeää yhteydenpitoa omaistapaamisten merkeissä.

  Seuraamme viranomaisohjeistuksia (THL, STM, AVI ja Helsingin kaupunki) ja toimimme niiden mukaan.
  Influenssarokotukset on jo aloitettu.

  Taina Mäensivu
  Toiminnanjohtaja

  Lue lisää
 • 17/09/2020 - Taina Mäensivu
  ​HELSINGIN SENIORISÄÄTIÖN COVID19-TILANNE 14.9.2020

  Helsingin Seniorisäätiössä ei ole yhtään koronatartuntatapausta tällä hetkellä. Olemme onnistuneet pitämään koronan loitolla vanhustenhoitoyksiköistämme koko kesän, mikä on vastuullisen ja ammatillisen hygieniakäyttäytymisen ja ohjeiden noudattamisen ansiota.


  Maskeissa on hyvä saatavuustilanne ja hoitohenkilökunta käyttää niitä kaikissa kontakteissa ja hoitotilanteissa ohjeita tarkasti noudattaen.

  Olemme Seniorisäätiössä iloisia, että hyvä koronatilanne antaa mahdollisuuden omaistapaamisiin ja toivotamme omaiset tervetulleiksi tapaamaan läheistään. Omaistapaamisilla on iso merkitys asukkaan hyvinvoinnin kannalta näinä poikkeuksellisina aikoina, jolloin asukkaiden osallistuminen ja liikkuminen on normaaliaikoihin verrattuna vähäisempää. Niin kauan kuin syksyn säätilanne sallii, suositellaan omaistapaamisia ulkotiloihin. Seniorisäätiössä tapaamisaika on sekä ulko-, että sisätiloissa noin 1h ja korkeintaan 3 vierasta kerrallaan. Tämä siksi, että mahdollisimman monen asukkaan omaistapaamiset pystytään järjestämään turvallisesti. Asukkaan on mahdollisuus tavata omaisiaan kerran päivässä. Merkkipäiviin liittyvät vierailut neuvotellaan osaston hoitohenkilökunnan kanssa erikseen.

  Näillä toimenpiteillä pyrimme edelleen tehostetusti suojaamaan asukkaitamme koronatartunnoilta. Siksi suojautumisohjeiden noudattaminen on tärkeää.

  Tapahtumat ja toiminta ovat palaneet. Keväällä toivoimme pääsevämme uuteen normaaliin. Onneksi tämä toive on toteutunut.
  Olemme pystyneet järjestämään ohjelmaa, tapahtumia, esityksiä ja virkistystä asukkaittemme arkeen kesän ja syksyn aikana. Turvallisuudesta tinkimättä asukkaat ovat nauttineet monenlaisista iloa tuottavista tapahtumista ja päässeet osallistumaan niin tansseihin, kuin sirkukseen ja teatteriesityksiin eri hoivakodeissamme. Näitä voitte seurata facebookista ja somekanavilta.

  Jaksetaan vielä pinnistellä ja pitää korona loitolla.

  Taina Mäensivu
  toiminnanjohtaja

  Lue lisää
 • 01/09/2020 - Taina Mäensivu
  Helsingin Seniorisäätiön Covid 19 –tilanne 28.8.2020

  Helsingin Seniorisäätiön Covid 19 –tilanne 28.8.2020


  Helsingin Seniorisäätiössä ei ole yhtään koronatartuntatapausta tällä hetkellä. Olemme onnistuneet pitämään koronan loitolla vanhustenhoitoyksiköistämme koko kesän, mikä on vastuullisen ja ammatillisen hygieniakäyttäytymisen ja ohjeiden noudattamisen ansiota.

  Kun jatkamme samaan malliin, pystymme elämään uutta normaalia arkea, niin asukkaiden virkistystapahtumista nauttien, kuin henkilöstön koulutuksienkin suhteen. Kun koko henkilökunta on valppaana ohjeiden noudattamisessa ja muistuttaa myös työkaveria, omaisia ja hoivayksiköissä liikkuvia ihmisiä hygienia -ja turvatoimien noudattamisesta, saamme pidettyä tartunnat pois hoivakodeistamme. Vastuullinen toiminta myös vapaa-ajalla on tärkeää.

  Haluamme elää täällä Säätiössä uutta normaalia: sallia vierailut ja tapaamiset, virkistystilaisuudet ja hyvinvointia lisäävän yhdessäolon asukkaillemme. Maskien käyttö, käsihygienia ja turvaväleistä huolehtiminen ovat tärkeimmät keinot pitää tauti poissa vanhusten hoivakodeista! Samalla, kun koronatartunnat maailmalla ja Suomessa lisääntyvät, mahdollisuudet viruksen pääsystä meille lisääntyvät.

  Vetoamme kaikkiin meillä vieraileviin omaisiin, että käyttäisitte ohjatulla tavalla teille annettua maskia koko vierailun ajan sisällä, sekä ulkona vierraillessa ja huolehditte sovituista turvaväleistä käsihygienian lisäksi, jotta saamme jatkettua tätä koronatonta
  arkea.

  Jaksetaan vielä tsempata, niin selvitään tästä syksystä ilman koronatartuntoja!

  Taina Mäensivu
  Toiminnanjohtaja

  Lue lisää
 • 15/07/2020 - Matleena Kaurila
  Vierailut Seniorisäätiössä 16.7.2020

  Hyvä asukkaamme omainen  tai läheinen! Huomisesta 16.7. 2020 alkaen voit vierailla myös läheisesi luona yksiköittemme sisätiloissa!

  Suosittelemme kuitenkin ensisijaisesti ulkovierailuja!

  Lue lisää
 • 29/06/2020 - Matleena Kaurila
  Tiedote 29.6.2020 vierailuista Helsingin Seniorisäätiön yksiköissä

  Hei kaikille! Tiedote 29.6.2020

  Helsingin Seniorisäätiössä noudatetaan toistaiseksi hallituksen linjausta siitä, että ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköiden asiakastiloihin pääsy rajataan edelleen pääsääntöisesti yksikön henkilökuntaan.


  Läheiset voivat tavata asukkaita ulkona, joko pleksiseinän takaa tai käyttäen kirurgista suu-nenäsuojainta, sekä noudattaen hyvää käsihygieniaa. Vierailujen suositusaika on 30 minuuttia, enintään 3 vierailijaa kerrallaan. Omaiset ja läheiset voivat nyt myös ulkoilla lähimaastossa asukkaan kanssa!


  Tule vierailulle terveenä ja ota suoraan yhteyttä läheisesi osastolle tai ryhmäkotiin, mielellään 24h tuntia ennen tapaamista. Huomioithan edelleen riskit, jos olet ollut lähiaikoina esim. yleisötapahtumissa tai matkustanut ulkomailla.


  Myös aktiiviset vapaaehtoiset ovat lämpimästi tervetulleita samoilla ohjeilla tapaamaan tuttuja asukasystäviään kaikissa Säätiömme yksiköissä!

  Lue lisää
 • 12/06/2020 - Toiminnanjohtaja Taina Mäensivu
  Helsingin Seniorisäätiön Covid19-tilanne ja rajoitusten asteittainen purku

  Ajankohtaista tietoa Helsingin Seniorisäätiön Covid 19-tilanteesta

  Lue lisää
 • 29/05/2020 - Toiminnanjohtaja Taina Mäensivu
  Helsingin Seniorisäätiön Covid 19-tilanne 29.5.2020

  Tiedote toiminnanjohtajalta perjantaina 29.5.2020

  Lue lisää
 • 08/05/2020 - Taina Mäensivu
  Helsingin Seniorisäätiön Covid 19-tilanne 7.5.2020

  Tiedote toiminnanjohtajalta Helsingin Seniorisäätiön Covid 19-tilanteesta. 

  Lue lisää
 • 27/04/2020 - Toiminnanjohtaja Taina Mäensivu
  Helsingin Seniorisäätiön Covid 19-tilanne 27.4.2020

  Tiedote toiminnanjohtajalta maanantaina 27.4.2020 Helsingin Seniorisäätiön Covid 19-tilanteesta

  Lue lisää
 • 16/04/2020 - Toiminnanjohtaja Taina Mäensivu
  Covid 19-tilanne 16.4. 2020

  Tiedote Helsingin Seniorisäätiön Covid- 19 tilanteesta torstaina 16.4. 2020

  Lue lisää
 • 08/04/2020 - Taina Mäensivu
  Helsingin Seniorisäätiön Covid 19- tilanne

  Ajankohtaista tietoa Helsingin Seniorisäätiön Covid 19- tilanteesta

  Lue lisää
 • 13/03/2020
  Tiedote 13.3.2020

  Hyvä omainen, ystävä, vapaaehtoinen, vierailija! Joudumme toistaiseksi sulkemaan kaikki yksikkömme ulkopuolisilta vierailijoilta. Meille asukkaidemme ja henkilökunnan turvallisuus on tärkein asia.

  Lue lisää
 • 05/03/2020 - Toiminnanjohtaja Taina Mäensivu
  Tiedote koronaviruksesta

  Tiedote toiminnanjohtajalta Korona-viruksesta.

  Lue lisää
 • 04/02/2020
  Omaiskyselyn raportti 2019

  Keräsimme viime syksynä jälleen asiakaspalautetta asukkaittemme omaisilta ja läheisiltä. Suuri kiitos kaikille kyselyyn vastaajille! 

  Kehitämme toimintaamme jatkuvan kehittämisen periaatteella. Vuoden 2020 toimintasuunnitelman kehitystavoitteet nousevat omaiskyselyn vastauksista, kaupungin tekemästä asiakaskyselystä, sekä tarkastuskäynneistä laadituista raposteista.
  Omaiskysely toteutettiin Webropol-linkillä ja paperilomakkeilla loka-marraskuussa 2019. Kyselyyn tuli 234 vastausta. Erityisen iloisia voimme olla siitä, että suuri osa vastaajista (71,5%) suosittelisi Helsingin Seniorisäätiötä hoitopaikkana tuttavilleen tai läheisilleen.
  Koko raportti löytyy kotisivujemme etusivulta pdf-tiedostona.
  https://www.seniorisaatio.fi/  Lue lisää
 • 05/11/2019
  Asukkaamme omainen tai läheinen vastaathan asiakastyytyväisyyskyselyyn!

  Marraskuussa kerätään jälleen asiakaspalautetta asukkaittemme omaisilta ja läheisiltä. Kyselylinkin saa omaan sähköpostiinsa antamalla sähköpostiosoitteen henkilökunnallemme tai kyselyyn on mahdollista vastata myös paperisella lomakkeella. 

  Paperilomakkeita varten löytyy jokaisesta toimiyksiköstä palautuslaatikko julkisista tiloista. Kysely on auki marraskuun ajan!  Lue lisää
 • 19/09/2019
  Säätiön uusi esite on ilmestynyt!

  Syksy puhaltaa usein uusia tuulia! Tällä kertaa se on tuonut meille uuden esitteen. Kurkista ja tutustu! Löydät sen alla olevasta linkistä:

  https://www.esitteemme.fi/seniorisaatio/WebView/


  Lue lisää
 • 11/09/2019
  Olemme mukana järjestämässä Suomen suurimpia avoimien ovien tempausta!

  Helsingin Seniorisäätiö on mukana Suomalaisen Työn Liiton järjestämässä Tervetuloa meille -tempauksessa, joka järjestetään lokakuun ensimmäisellä viikolla 30.9. - 6.10.2019. Tavoitteena on avata ovet yrityksiin sekä yhteisöihin ja kertoa suomalaisesta monipuolisesta osaamisesta. Tempaus innostaa suomalaiset yritykset ja yhteisöt viettämään yhdessä Suomen suurimpia yhtäaikaisia avoimien ovien päiviä rennon kanssakäymisen merkeissä.


  Seniorisäätiö järjestää tapahtumaviikolla Haleja & korvapuusteja – tapahtuman kansallisena korvapuustipäivänä perjantaina 4.10.2019 klo 10.30 – 13.00 Mariankodissa (osoite Schildtinpolku 6, Pohjois-Haaga).

  Tapahtuma on avoin kaikille ja halukkaat pääsevät tapahtumassa koristelemaan ja herkuttelemaan oman korvapuustinsa. Asukkaista koostuva raatimme valitsee voittajakorvapuustin kaikista koristelluista korvapuusteista. Voittajalle on luvassa palkinto! Lisäksi tapahtumassa on mahdollisuus tutustua Seniorisäätiön tarjoamiin monipuolisiin työskentely-, harjoittelu- ja vapaaehtoistyömahdollisuuksiin ja saada lisätietoa toiminnastamme. Mukana menossa on myös Halipulla-maskotti!

  Tervetuloa meille -viikon tapahtumakalenteriin on koottu kaikki viikon aikana järjestettävät avoimien ovien tapahtumat. Tapahtumakalente­rin osoite on: tervetuloameille.fi

  Jos haluat osallistua keskusteluun somessa: #tervetuloameille2019.

  Lisätietoja tapahtumasta:

  Aalto-Hätinen Jasmiina, rekrytointivastaava
  HelsinginSeniorisäätiö, p. 020 7718 518
  rekrytointi@seniorisaatio.fi

  Toivotamme siis kaikki tervetulleeksi viettämään hauskaa tapahtumaa yhdessä asukkaidemme kanssa!


  Tervetuloa meille -viikon aikana 30.9.–6.10.2018 yritykset ympäri Suomen avaavat ovensa ja näyttävät, mitä niissä tehdään. Tempaus on avoin kaikille yrityksille. Tervetuloa meille -viikon takana on Suomalaisen Työn Liitto. www.tervetuloameille.fi

  Lue lisää
 • kukka
  22/08/2019
  Sadonkorjuuviikko viikolla 35

  Viikolla 35 vietetään Helsingin Seniorisäätiössä Sadonkorjuuviikkoa – loppukesä otetaan vastaan sadonkorjuutorein, joissa voi aistia vanhanajan toritunnelmaa. Viikkoon mahtuu mukaan myös musiikkia, laulua, tanssia ja liikettä, eli hyvää mieltä monessa eri muodossa! Ystävät ja läheiset ovat sydämellisesti tervetulleita viikon tapahtumiin!

  Lue lisää
 • Kukkaloistoa
  12/07/2019 - Vapaaehtoistyön koordinaattori Hanna Maunula
  KAIKILLE KUKILLE MAHDOLLISUUS LOISTAA

  On kesäkuinen hellepäivä. Työhuoneeni ikkunasta avautuu näkymä Marianpihaan - Mariankodin Schildtinpolun puoleiselle sisäpihalle. Näen, että puutarhapöydän ääreen on kokoontunut joukko naisia, pitämään taukoa auringon paahteesta. He ovat vapaaehtoisia, jotka hoitavat Marianpihan puutarhaa vapaaehtoistyönä.


  Haluan hyödyntää tämän harvinaisen tilaisuuden, kun vapaaehtoiset eivät ole eri puolilla pihaa multaa käsissään. Riennänkin ulos ehdottamaan haastattelua. Minulle nostetaan tuoli pöydän päähän ja kaivan puhelimeni esiin nauhoittaakseni keskustelun. Itselleni tulee tästä hieman vaivaantunut olo: istun pöydän päässä, puhelin kädessä ja kaikki katsovat minua. Tunteeni haihtuu pian, kun rento puheensorina rikkoo mahdollisen jännityksen. Keskustelemme niitä näitä Marianpihasta – välillä jopa unohtaen että keskustelua nauhoitetaan.


  Aloitan keskustelun kysymällä Marianpihan historiasta – eli kuinka kaikki oikein käynnistyi? Minulle selviää, että silloinen Helsingin Seniorisäätiön vapaaehtoistyön suunnittelija oli saanut idean puutarhan kunnostuksesta. Hän lähti työstämään ideaa yhdessä kulttuurituottajaopiskelijan kanssa, joka kaipasi ideaa opinnäytetyöhönsä. Projekti käynnistyi ja eri kanaviin julkaistiin ilmoituksia, joissa etsittiin projektiin vapaaehtoisia. Pöydässä käynnistyy keskustelu, jossa kukin jakaa oman tarinansa siitä, kuinka on tähän päätynyt: osa luki lehti-ilmoituksen, osa kuuli asiasta tuttavaltaan, osa löysi tiedon verkosta, osa lähestyi vapaaehtoistyön suunnittelijaa ja osa oli jo valmiiksi talossa vapaaehtoisena. Vapaaehtoiset pohtivat miten monella eri tavalla porukkaan onkin ajauduttu mukaan. ”Siitä se niinkun lähti!”, todetaan pöydästä. Ja tässä he edelleen ovat, vuosia myöhemmin. Toiminta pihassa jäi siis elämään opinnäytetyön valmistuttua.


  Pöydän ääressä jaetaan, miten toiminta käynnistyi alun perin lahjoituksilla: lahjoituksena saatiin iso kasa multaa ja erilaisia kasveja. Ryhmä teki tutkimustyötä käyden tutustumassa esimerkiksi Kaupunginpuutarhaan sekä osallistumalla luentotilaisuuteen, jossa sosiaalialan asiantuntijat kertoivat kaupungin vastaavista projekteista – heillä oli vapaaehtoisten hoitamia parvekkeita, mutta ei puutarhoja.


  Pohdin ääneen puutarhanhoidon olevan varmasti kaikille rakas harrastus. Saan väitteeseeni myöntäviä hymähdyksiä: ”Onhan se”, ”Mutta yhtä iso osuus on tämä sosiaalinen ulottuvuus, mikä tähän tulee tämmöinen pieni yhteisö.” ”Samanhenkisiä ihmisiä”, ryhmästä lisätään. ”Puutarhanhoito on sellainen jokamiehen taito, jokainen nyt osaa vähän kastella kukkia ja istuttaa siemeniä”, eräs heistä kommentoi. Toinen lisää tähän: ”Niin ja siinä sitä työ tekijäänsä opettaa!”. Yhdessä he painottavat, että puutarhan hoito yhdistää heitä ja tuo heidät yhteen: ”Ei tästä sen kummempaa hyötyä, kun hyvää mieltä ja mukavia kavereita.”


  He toivovat myös, että heidän työnsä rohkaisisi ohikulkijoita ja naapureita vierailemaan pihassa - puutarha on siis kaikille avoin. Vapaaehtoiset lähettävätkin terveisiä lukijoille: ”Saa kastella ja saa katsella!” Puutarhaa ihastellessa voi siis myös auttaa: kuumana kesänä suurin huoli on kasvien kastelu. Ryhmä pyrkii pitämään pihassa olevat vesisaavit täynnä, jotta kasteluvesi olisi aina saatavilla myös ohikulkeville ihastelijoille.


  Muistelemme hiukan ryhmän kokoonpanoa, nyt ja aikaisemmin. Nimiä lentelee useampia ja huomaan tippuvani jo kärryiltä. Teen yksinkertaistetun tulkinnan ja totean, että ilmeisesti tietyt henkilöt ovat jääneet pois, tietyt käyvät satunnaisesti ja tietyt ovat tulleet uutena porukkaan. He myötäilevät tulkintaani: ”Se elää koko ajan.” Vaikka pöydän ääressä tänään istuukin vain naisia, on Marianpihan toiminnassa ollut aktiivisesti mukana myös ahkeria miehiä - kaikki ovat tervetulleita pihan vapaaehtoistoimintaan!


  Tapaamiset pihassa hoidetaan rennosti: ”Eikä me kysellä oikeastaan perään, että tuletko vai etkö tule”, minulle selvennetään. ”Sillai vaan ilmotellaan, että milloin tavataan, sitä on tehty joo”, ”Että ainakin joku on paikalla”, tähän lisätään. Varsinkaan kesällä heillä ei ole mitään tiettyä aikaa tapaamiselle, kun on kaikkea muutakin. Ja näin sen pitää ollakin.


  On tullut kehuja pihasta. Vapaaehtoiset ovat otettuja kehuista ja kiittävät. Mistä siis saatte ideat pihan toteuttamiseen? ”Jokaisen päähän pätkähtää jotakin”, ”Vapaa ideariihi aika usein - joku idea unohtuu, mut joku aina sit toteutuu”, ryhmästä pohditaan. ”Ja sit tää meidän tekeminenhän on sitä, ei meillä kukaan pomota – kukin tekee mitä osaa”, tarkentaa eräs heistä. ”Ja mä olen sitä mieltä, että aina menee oikein, eiks vaan?”, kysytään pöydästä. Hyväksyviä nyökytyksiä. ”Niin ja kaikille kukille annetaan mahdollisuus”, nousee esiin kaunis ajatus, johon toinen pöydästä vastaa iloisesti nauraen: ”Hän antaa kaikille mahdollisuuden loistaa!”


  Perennoja on tuotu maalta turvaan rakennustöiden alta, eli yhtenä tavoitteena on pelastaa vanhoja, perinteisiä kukkia ja kasveja. Näitä on sitten siirtoistutettu pihaan. ”Saahan siitä itselleen hyvän mielen – ja varmaan ohikulkijat myös”, yksi heistä pohtii. Syksyllä kerätään kypsät siemenet ja kylvetään, istutetaan ja taimikasvatetaan, ”Ei niitä tarvitse kaupasta ostaa”, todetaan pöydästä. Pihaan ei muutenkaan suuremmin osteta mitään: ”-- me jotenkin jostakin vaan jokainen kerätään ja kokeillaan ja kasvatetaan.” Pihaan on esimerkiksi istutettu äitienpäiväruusuja, joita vapaaehtoiset tai talon asukkaat ovat saaneet lahjaksi. Omaiset ja ulkopuoliset ovat lahjoittaneet myös kukkia ja kasveja pihaan.


  Mikä on tämänkaltaisessa vapaaehtoistyössä parasta ja mikä haastavinta? Ensimmäinen kommentti, jonka kysymykseeni saan, on pohdiskeleva ”oho!”. Taisin siirtyä syville vesille. Vastauksia alkaa kuitenkin hyvin pian sadella: ”Parasta sosiaaliset suhteet”, ”Kiva puuhastelu”, ”Ulkona oleminen”. Pieni hiljaisuus, jonka jälkeen tiedustelen vielä mahdollisista haasteista. Selviää, että alussa suurin haaste oli suurten multamäärien käsittely ja kasvien kasvun käynnistyminen. Ajan kanssa tämä on toki helpottunut, kun toiminta on saatu hyvin käyntiin. Kukaan ei kuulemma koskaan ole tehnyt ilkivaltaa pihassa, vaikka sitäkin on hieman jännitetty. Mutta kukaan ei ole tuhonnut kasveja koskaan. Satunnaisesti on roskia jouduttu noukkimaan pois, mutta ei mitään pahempaa.


  Saan vapaaehtoisilta positiivista palautetta Helsingin Seniorisäätiölle: ”Se on ollut kanssa todella kiva, että teiltä on ollut aina sellainen hyvä vastaanotto”, eräs heistä sanoo. ”Saadaan käydä syömässä”, toinen toteaa, johon saan nauravan kommentin pöydän toiselta puolelta: ”Se on iso, iso plussa! Kun ei tyhjällä vatsalla täällä jaksa kauheasti.” ”Hyvää ruokaa!”, ”Keittiölle kiitos!”, pöydästä kajahtaa.


  Viimeisenä kysymyksenä kysyn, millaisia ajatuksia heillä on tulevaisuudesta. Selkeästi ajatus vaati hiukan pohdintaa. Tiedustelen, josko ryhmä toimii päivä kerrallaan, kesä kerrallaan… ”Ollaanhan me talvellakin täällä!”, todetaan pöydästä. Keskustelu ajautuu pohtimaan vuoden sykliä: vapaaehtoiset todellakin hoitavat ja koristelevat pihaa ympäri vuoden. He haluavat korostaa tekemisessään luovuutta – esimerkiksi lumesta voi talvisin muotoilla jotakin hauskaa! Yritän palata vielä heidän ajatuksiinsa tulevasta ja saankin tähän hyvin positiivisen tavoitteen: ”On meillä vaan pitkän tähtäimen suunnitelma, että niin kauan kuin jaksetaan!”.


  Lähtiessäni kiinnitän huomiota eräässä kukkapenkissä olevaan kaarnalaivaan, joka ”lipuu” peilin päällä – aivan kuin vene tosiaan olisi vesillä. Miten paljon tästä puutarhasta löytyykin ihmeteltävää, kun vaan avaa silmänsä ja alkaa tutkia.


  Kiinnostuitko Marianpihan vapaaehtoistoiminnasta? Ota yhteyttä Säätiön vapaaehtoistyön koordinaattoriin, Hanna Maunulaan, 020 7718 519, hanna.maunula@seniorisaatio.fi.

  Lue lisää
 • kukkamaa
  12/07/2019 - Hanna Maunula
  "--kaikille kukille annetaan mahdollisuus"

  ”Ja mä olen sitä mieltä, että aina menee oikein, eiks vaan?”, kysytään pöydästä. Hyväksyviä nyökytyksiä. ”Niin ja kaikille kukille annetaan mahdollisuus”, nousee esiin kaunis ajatus, johon toinen pöydästä vastaa iloisesti nauraen: ”Hän antaa kaikille mahdollisuuden loistaa!”

  Rupattelimme kesäkuussa Marianpihan vapaaehtoisten kanssa heidän toiminnastaan - käyhän lukemassa haastattelu kokonaisuudessaan täältä.

  Lue lisää
 • Asiakastyytyväisyyskysely
  08/07/2019
  Asiakastyytyväisyyskysely syyskuussa 2019

  Syyskuussa 2019 toteutetaan asiakastyytyväisyyskysely - liitteenä ennakkotietoa tulevasta kyselystä.

  Tarkemmat lisäohjeet kyselyä koskien tulossa myöhemmin.

  Lue lisää
 • Power liikuntamalli
  25/06/2019 - Heidi Perukangas, Kouluttaja, AmO, Fysioterapeutti (YAMK)
  KUNTOUTUSMALLIN KEHITTÄMISPROSESSI: PROJEKTISTA PYSYVÄKSI TOIMINTAMALLIKSI

  Saanko esitellä Eilan, 85, pirteänä pyörätuolilla potkuttelevan rouvan, joka nauttii pyörätuolitanssista. Vain puoli vuotta sitten Eila oli ollut sairaalahoidossa vuodepotilaana 8kk:n ajan. Nyt hän on asunut Säätiön kodissa vuoden verran. Nykyiseen tilanteeseen ollaan päästy henkilökunnan periksiantamattomuudella ja PowerLiikuntamallia soveltamalla. Mistä on kyse?


  ”Power-Liikuntamalli™ on Helsingin Seniorisäätiön oma rekisteröity tuotemerkki. Se on ikäihmisten kuntoutustoimintaan kehitelty malli, joka on syntynyt moniammatillisen kehittämistoiminnan kautta. Power-toiminta on hoitajan toteuttamaa, säännöllistä ja se näkyy kirjattuna asukkaan hoitosuunnitelmaan. Olennaista harjoittelussa on tavoitteellisuus, yksilöllisyys sekä jatkuva kehittymisen seuranta. Toiminta on räätälöity yksilön tarpeisiin kolmen ydinteeman aineksista, joita ovat tasapaino, kävely ja lihasvoima. Kukin teema kestää neljä kuukautta. Harjoittelua tehdään sekä arjen toiminnan kautta että varsinaisten Power-harjoitteiden kautta.” Tältä kuulostaa PowerLiikuntamallin nykyinen kuvaus. Mutta miten ja millaisessa prosessissa malli on kehittynyt nykyiseen muotoonsa? Tämä kirjoitus raottaa PowerLiikuntamallin kehittämisprosessia.


  Kehittämistyö aloitettiin huhtikuussa 2014 Pakilakodin osastolta 3. Alun alkaen tarkoitus oli ryhtyä vain vuoden kestävään projektiin. Pohdimme, pystyisimmekö luomaan kuntoutustoimintaa, joka hyödyttäisi erityisesti muistisairaita ikäihmisiä? Entä miten voisimme tuoda ja tuottaa iloa ja elämänlaatua asukkaiden jokapäiväiseen elämään liikunnan kautta? Erityisesti muistisairaat ikäihmiset tarvitsisivat yksilöllistä kuntoutusta, kannustusta, huomiota ja aktivointia pystyäkseen toimimaan.


  Kyky liikkua itsenäisesti on hyvin arvokas asia, jonka merkitys tulee usein esiin koko laajuudessaan vasta siinä vaiheessa, kun sen menettää. Olimme nähneet esimerkkejä ikäihmisistä, jotka saavuttuaan vanhainkotiin, lakkasivat syystä tai toisesta kävelemästä omin jaloin. Pian he siirtyivät hoitajien avustuksella pyörätuolissa työnnettäviksi. Kuvaan astuivat nopeasti nivelkivut liikerajoituksineen, jolloin houkutus jäädä vuoteeseen on suuri. Vuodelepo on osoittautunut ”myrkyksi” ikäihmisten liikunta- ja toimintakykyä ajatellen. Tämä kehitys oli saatava loppumaan! Jokaisen työpanos ymmärrettiin tärkeäksi, sillä jo yhden työntekijän tehdessä asioita asukkaan puolesta ja unohtaessa liikkumisen tukemisen, ”vedetään mattoa alta” muiden kuntoutusponnisteluilta. Yhtenä kuntoutuksen hyötynäkökulmana esiin nousi tietysti myös hoitotyön keventäminen. Jos ikäihmisten toimintakyky säilyisi parempana, myös hoitohenkilökunnan työtaakka kevenisi. Ihannetilanteessa jokainen ikäihmisen kanssa työskentelevä taitaa fyysisen kuntoutuksen perustiedot ja -taidot ja tiedostaa motivoinnin merkityksen.


  Vuoden kestävästä projektista pysyväksi toimintamalliksi


  Vuoden 2014 aikana kokeilimme ja kehittelimme yhdessä hoitajien ja asukkaiden kanssa Powerin toimintamuotoja. Käytännön teot ja toiminta nostettiin keskiöön: toiminnan tulee istua arkeen ja olla helposti toteutettavissa. Välineet tulee saada lähelle ihmisiä ja kynnys toiminnan toteuttamiseen mahdollisimman matalaksi.


  Vuoden 2015 alussa moniammatillinen ydin-kehittäjäryhmä ryhtyi suunnittelemaan toimintaa. Power-harjoitteita kehiteltiin ja testattiin yhdessä hoitajien ja asukkaiden kanssa. Toiminnasta laadittiin esitteet talon yhteisiin tiloihin. Pian alettiin järjestää myös Power-koulutuksia, joissa hoitajat olivat mukana kertomassa toiminnasta ja sen toteutuksesta. Vuoden mittaan aloitettiin myös teemanmukaiset tempaukset. Tempauksissa oli sekä tiedollista että taidollista sisältöjä ja ne oli suunnattu sekä asukkaille että henkilökunnalle. Power-toiminta levisi vähitellen koko Pakilakotiin.


  Vuoden 2016 aikana Power-koulutuksia järjestettiin jokaisessa Säätiön kodissa. Välinehankinnat aloitettiin tehostetusti ja toiminta alkoi pikku hiljaa jokaisessa kodissa. Power-kehittäminen siirtyi laajemman Power-työryhmän tehtäväksi. Työryhmään kuului moniammatillinen tiimi ja muun muassa 20 hoitohenkilökuntaan kuuluvaa.


  Vuoden 2017 paikkeilla Power-toiminta alkoi olla jo melko vakiintunutta. Eroja kotien välillä toiminnan intensiivisyydessä oli tosin havaittavissa.


  Vuoden 2018 alussa käynnistettiin vuoden kestävä PowerTaitaja-koulutus, jossa aloitti 20 hoitohenkilökuntaan kuuluvaa henkilöä. Ohjaajina toimivat Säätiön omat fysioterapeutit. Koulutus evästää Powerin teemoihin niin teoriassa kuin käytännössä. Se syventää kuntoutusosaamista ja edistää kuntoutuksen juurtumista osaksi ammatillista identiteettiä. Huhtikuussa 2018 järjestettiin ensimmäinen Power-seminaari, joka kokosi yhteen noin 100 osallistujaa kaikista kodeista. Seminaarissa toiminnanjohtajamme julkisti PowerLiikuntamallin logon ja PowerLiikuntamallista tuli Säätiön virallinen tuotemerkki.


  Missä nyt mennään? Toiminta on mukavasti käynnissä ja jokaisessa kodissa toimintaa kehitetään eteenpäin Power-vastaavien luotsaamana. Vuoden 2019 PowerTaitaja-koulutuksessa aloitti 26 uutta innokasta osallistujaa. Huhtikuussa suuri moniammatillinen joukko kokoontui jälleen kuntoutusasioiden äärelle Power-seminaari2:een. Se oli jälleen innostava ja uutta kuntoutusmotivaatiota nostattava tapahtuma. Seminaarissa julkaistiin uusi tuote: AistiPowerSoft-kärry, joka on suunnattu erityisesti vuoteessa elävien asukkaidemme hyödyksi. Aktiivinen kehittämistyö siis jatkuu!


  Ratkaisevia kehittämistoiminnan ponnahduslautoja


  Kiinnostava kysymys on: miten saada uusi toimintamalli käynnistymään ja ihmiset innostumaan kehittämisestä? Kehittäminen kun ei onnistu pakottaen tai ylhäältä alaspäin vierittäen. Se vaatii onnistuakseen ihmisten erilaisten vahvuuksien hyödyntämisen, kokeilullisuuden ja ideoiden yhteisen pohtimisen. Jokaisen idea on kuulemisen arvoinen ja yhteistyössä voidaan luoda paljon enemmän ja parempaa laatua kuin yksin kopissa istuen. On muistettava, että asenteiden muuttuminen vie aikaa ja vaatii usein omakohtaisia kokemuksia. Asukkaiden osallistaminen kehittämistoimintaan, esimerkiksi asukkaiden ja henkilökunnan yhteisissä starttitapahtumissa ja työpajoissa, antaa jokaiselle vaikuttamismahdollisuuksia.


  Kehittämistoiminta on kestävyyslaji. Nopeita tuloksia ei kannata odottaa, vaan muutosten tapahtuminen vie aikaa. Se vaatii myös epäonnistumisten ja epävarmuuden sietokykyä. Vapaus kokeilla ja ajatella, yrittää ja erehtyä voivat mahdollistaa ideoiden kypsymisen. Aluksi ei ole mukavaa mennä pois omalta mukavuusalueelta. Oma mukavuusalue voi kuitenkin laajentua osaamisen ja uusien kokemusten karttuessa.


  On voitu havaita, että toiminnan jatkuvan pyörimisen edellytys on lähiesimiehen vahva tuki ja kannustus sekä tarvittavien välineiden ja ajan resurssointi. Kehittämistoiminnan eteenpäin vieminen vaatii tietysti myös hyvää organisointia, viestintää, motivointia, innostamista, kouluttamista ja kouluttautumista. Jatkuva kouluttautuminen on kuin heittäisi ”bensaa liekkeihin” kehittämistyöhön. Teoria hyödyttää käytäntöä.


  Sisäisen motivaation tärkeyttä ei kannata koskaan vähätellä! Ihminen jaksaa ponnistella sellaisen asian eteen, jonka hän kokee itselleen merkitykselliseksi. Merkityksen kirkastuminen niin henkilökunnalle kuin asukkaillekin, voi roihauttaa motivaation liekkeihin. Tällöin toiminta itsessään toimii motivaation ylläpitäjänä. ”Työ tekijäänsä kiittää” eli sisukkaan kuntoutustoiminnan hedelmiä ovat esimerkiksi kävelykyvyn saavuttaminen tai istumasta seisomaan nousun onnistuminen. Kovan työn tärkein palkinto on, kun asukas pääsee tekemään itselleen merkityksellisiä asioita kuntoutumisen kautta. Onnistumisen voi havaita liikunnan kautta kasvoille nousevana hymynä ja ilona, joka tulee onnistumisen kokemuksesta. Mikähän voisi olla asukkaan seuraava tavoite?

  Lue lisää
 • Yhdenvertaisuus
  25/06/2019 - Hanna Maunula
  Yhdenvertaisuus-teemaviikko käynnissä

  Tällä viikolla vietetään Säätiössä Yhdenvertaisuus-teemaviikkoa. Viikon toiminnassa ovat erityisesti esillä tasa-arvo ja yhdenvertaisuus. Kaikissa yksiköissä muun muassa askarrellaan banderolleja, jaetaan
  ajatuksia ja muistoja muistelukahvilassa sekä leivotaan Sateenkaari-Porkkanakakkua. Viikko huipentuu perjantaina 28.6 Marianpihan pihapiirissa pidettävään Yhdenvertaisuuskävelyyn - tapahtuma on avoin kaikille, eli tervetuloa!

  Lue lisää
 • Liikunta
  25/06/2019
  "Kehittämistoiminta on kestävyyslaji"

  Helsingin Seniorisäätiön kouluttaja ja fysioterapeutti Heidi Perukangas raottaa uusimmassa blogikirjoituksessa PowerLiikuntamallin kehittämisprosessia. Pääset lukemaan kirjoituksen klikkaamalla itsesi
  Säätiön blogiin tai klikkaamalla tästä.

  Lue lisää
 • Bremen
  07/06/2019
  Blogissa opintomatkasta Bremeniin

  "Kokoonnuimme suureen kabinettiin, jossa esittäydyimme. Kävimme läpi saksalaisia toimintatapoja ja hoitomalleja vanhustyöstä. -- Jokaiselle jaettiin eri työyksiköt omaa alaa vastaavista toimipaikoista mm. vanhainkodit ja oppilaitokset, joissa työskentelisimme seuraavat kaksi päivää."

  Ravintokeskuksen Karri ja Silja kirjoittivat blogikirjoituksen opintomatkastaan Saksan Bremeniin - lue heidän kokemuksistaan tästä.

  Lue lisää
 • OPINTOMATKA SAKSAN BREMENIIN
  05/06/2019 - Karri & Silja, Ravintokeskus
  OPINTOMATKA SAKSAN BREMENIIN 13.5- 17.5.2019

  ERASMUS-ohjelma (European Region Action Scheme for the Mobility of University Students) on Euroopan unionin vaihto-opiskelija ohjelma joka on perustettu vuonna 1987. Vuonna 2014 alkoi ohjelman uusi kausi nimellä Erasmus Plus.


  Säätiössä on ollut oppilasvaihtoa tutustumassa bremeniläisestä oppilaitoksesta useita kertoja. He ovat tutustuneet suomalaiseen vanhusten ruoka- ja hoitokulttuuriin neljän viikon ajan. Säätiöstä tehtiin ensimmäinen vierailu Bremeniin vuonna 2017 pääkaupunkiseudun eri toimijoiden kanssa. Toinen vierailu toteutui Säätiöstä tänä keväänä 2019.


  13.5.
  Sovimme yhteisen seurueen kanssa tapaamisen lentokentällä klo 16:00. Mukanamme oli yhdeksän hoitohenkilökunnan edustajaa eri pääkaupunkiseudun toimipaikoista sekä matkanjohtaja.


  Saavuimme Hampuriin maanantai-iltana lennon ollessa myöhässä tunnin. Hampurista jatkoimme kahdella eri junalla kohti Bremeniä. Pääsimme purkamaan matkalaukkuja hotellilla vasta klo 23.


  14.5.

  Aamu alkoi hotelliaamiaisella klo 7:30. Sen jälkeen ohjelmassa oli tapaaminen saksalaisten yhteyshenkilöiden kanssa hotellin vastapäätä sijaitsevassa vanhainkodissa.


  Kokoonnuimme suureen kabinettiin, jossa esittäydyimme. Kävimme läpi saksalaisia toimintatapoja ja hoitomalleja vanhustyöstä. Bremenin alueella toimii 31 eri vanhustyön yksikköä, joista useassa on samassa yhteydessä myös päiväkoti, avohoito sekä päihdetyö.


  Jokaiselle jaettiin eri työyksiköt omaa alaa vastaavista toimipaikoista mm. vanhainkodit ja oppilaitokset, joissa työskentelisimme seuraavat kaksi päivää.


  Vaikuttavan brunssihetken jälkeen lähdimme kiertämään vanhainkotia. Tutustuimme vanhusten avoimeen päivätoimintaan. Vierailimme pienkodissa, jossa oli juuri menossa lounaan valmistus keittiöapulaisen valmistamana. Jokainen pienkoti valmisti rakennuksen pääkeittiön lähettämistä raaka-aineista mieleisensä lounaan. Rakennemuunnettua ruokaa ei valmistettu lainkaan. Myöskään ruoka-aineallergioita ei nähty listoilla.


  Esittelyn jälkeen menimme valmiiksi katettuun pöytään lounaalle vanhainkodin omaan lounasravintolaan. Siellä kävivät syömässä myös vanhukset, jotka asuivat vanhainkodin pihapiirin lähellä omissa asunnoissaan.


  Lounaan jälkeen suuntasimme päärautatieasemalle ja sieltä hypättiin ratikkaan kohti oppilaitosta. Oppilaitos oli suunnattu maahanmuuttotaustaisille nuorille ja henkilöille, joilla oli oppimisvaikeuksia tai syrjäytymistaustaa. Meille esiteltiin eri opetustiloja esimerkiksi opetuskeittiö, teatteri, luokkahuoneet, oppilaiden ylläpitämä kahvila sekä työpaja. Työpajalla korjattiin pientä korvausta vastaan mm. polkupyöriä.


  Ilta jatkui kävellen päivälliselle joen rantaan yhdessä koulun opetushenkilökunnan kanssa. Pääsimme maistamaan saksalaisia herkkuja. Currywursti oli maukasta!


  15.5.2019

  Paniikin sekaisin tuntein lähdimme kohti ensimmäistä työpäivää. Meidät kuljetettiin eri vanhainkodin keittiöihin, joissa viettäisimme seuraavat kaksi päivää tutustuen heidän toimintaansa. Molemmat vanhainkodit sijaitsivat varakkaalla alueella. Niissä toteutuivat palveluasumisen monet muodot.


  Asukkaat olivat hyväkuntoisia ja toimivat lähes itsenäisesti.


  Molemmissa taloissa oli isot ruokasalit, joissa tapahtui kaikki ruokailu. Aamu- ja iltapalat toteutettiin buffet-ruokailuina. Lounas ja päivällinen tarjoiltiin lautasannoksina suoraan asiakkaille pöytään. Valittavana oli kasvisannos, keittolounas tai tukevampi (makkara, -kala, -liha) vaihtoehto.


  Selvittyämme ensimmäisestä työpäivästä suuntasimme vanhaan kaupunkiin opastetulle kaupunkikierrokselle. Näimme muun muassa Bremenin tuhat vuotta vanhan kirkon, kapeat kujat ja kadut sekä kuulimme kaupungin mielenkiintoista historiaa. Loppuilta oli vapaa-aikaa. Hyödynsimme sen tuliaisten hankintaan.


  16.5.2019
  Heräsimme kylmään ja sateiseen aamuun. Tällä kertaa emme saaneet kuljetusta, vaan menimme Google Mapsin avustamina työpaikoillemme. Veimme tuliaisina suomalaista designia; muumipyyhkeitä ja Iittalan lasitavaraa.


  Illaksi meille oli suunniteltu veneretki, joka valitettavasti peruuntui huonon sään vuoksi. Onneksi ohjelmassa oli myös vierailu paikalliseen panimoon ja panimoravintolaan. Pääsimme tutustumaan oluen valmistuksen saloihin panimokierroksella, joka huipentui oluenmaistelukinkereihin!


  17.5.2019
  Lähtöaamuna huoneiden luovutuksen jälkeen kokoonnuimme yhteen ja kävimme läpi viikon mieleenpainuvimmat asiat ja pääsimme antamaan palautetta ohjelman järjestäjille.


  Kotimatka alkoi monta kokemusta rikkaampana!

  Lue lisää
 • Riitta Taarasti
  23/04/2019 - Hanna Maunula
  Blogissa vierailevana kirjoittajana vapaaehtoinen Riitta Taarasti

  Tapasimme Riitta Taarastin kanssa Pakilakodissa tammikuussa ja tästä tapaamisesta käynnistyi Riitan vapaaehtoistyö Helsingin Seniorisäätiössä.

  Lue blogistamme Riitan ajatuksia kuluneesta vuodesta vapaaehtoistyön parissa. Pääset blogiin tästä.

  Lue lisää
 • kukkakimppu
  18/04/2019
  Vuosikertomus 2018

  Toiminnanjohtajan katsaus toimintaan ja toimintaympäristöön

  Vuosi 2018 jää mieliin sote-uudistuksen vuotena. Vuoden vaihteen jälkeen keskustelu vanhuspalveluista kävi kiivaana. Etenkin isojen monikansallisten yhtiöiden tuottamat vanhuspalvelut joutuivat median hampaisiin henkilöstömitoitusten ja hoidon laadun suhteen.

  Seniorisäätiössä viime vuonna tehdyn omaiskyselyn tulokset osoittivat, että Seniorisäätiön hoidon periaatteet ja laadukkaat käytännöt ovat olleet oikeita, koska omaiskyselyssä oltiin erinomaisen tyytyväisiä asukkaidemme saamaan hoitoon.

  Sote-uudistus ei toteutunut ja nyt odotellaan uutta hallitusta, joka alkaa järjestelemään sosiaali- ja terveysasioita uudelle mallille.

  Seniorisäätiössä seurattiin tekeillä olleen uudistuksen käänteitä tiiviisti ja pohdittiin kaiken aikaa sitä, mitä mikäkin suunnitelman vaihe meihin vaikuttaisi. Seuraamista jatketaan ja yritetään kehittää toimintaamme taas ketterästi uuden mallin mukaiseksi.

  Varmaa on, että hoidon laatua seurataan jatkossakin, ehkä henkilöstömitoitukset päätyvät lakiin numeroina, ehkä eivät.

  Varmaa on myöskin se, että vanhusväestö lisääntyy ja sen vuoksi vanhustenhoidolle on tehtävä uudistuksia. Vanhustenhoidon rakenneuudistusta on tehty jo vuosia, laitoshoitoa ajettu alas, tehostettu palveluasuminenkin tulee kalliiksi ja näin ollen painopistettä on siirretty kotihoitoon. Muistisairautta sairastaa yhä useampi kotona-asuva. Yli 90-vuotiaaksi elävän ihmisen todennäköisyys sairastua muistisairauteen on 40-50%.

  Vuoteen 2030 mennessä lähes puolet Suomen työvoimasta eläköityy. Nuoret ikäluokat eivät pysty täyttämään eläkkeelle siirtyneiden synnyttämää vajetta työvoimassa. Työmarkkinoille tarvitaan lisää
  työvoimaa, vaikka uudet teknologiat lisäävät tuottavuutta ja paikkaavat työvoimavajetta, ei hoivatyössä voi kuitenkaan roboteilla kokonaan vanhuksien hoitajia korvata.

  Viisautta tarvitaan, kekseliäisyyttä kaivataan ja rohkeutta odotetaan tulevilta päättäjiltä, jotta vanhustenhoidon kiperä yhtälö saadaan ratkaistua.

  Vuosikertomus on kokonaisuudessaan luettavissa tästä.

  Lue lisää
 • Riitta Taarasti
  14/04/2019 - Riitta Taarasti, lukulähettiläs
  VAPAAEHTOISTYÖSSÄ PAKILAKODISSA

  Helsingin kaupunginkirjasto aloitti hiljattain lukulähettilästoiminnan. Siinä vapaaehtoiset lukulähettiläät tukevat lukuharrastuksen säilymistä lukemalla ääneen ikääntyneille tai muille, jotka tarvitsevat apua lukemisessa. Lukeminen tapahtuu esimerkiksi palvelutaloissa.

  Teen työtä kirjallisuuden parissa toimittajana ja tuottajana. Pidän lukemista ja tarinoita arvokkaana, elämää monella tavalla rikastuttavana asiana. Niinpä lukeminen kuuluu myös vapaa-ajan harrastuksiini. Vaikka työni on kiireistä ja vapaa-ajallekin on paljon täytettä, elän sellaista elämänvaihetta, että vapaaehtoistyö sopii siihen hyvin.

  Lukulähettilääksi voi ryhtyä kuka vaan, joka pitää lukemisesta ja vapaaehtoistyöstä. Lukulähettilään tehtävät voi yhdistää Suomen Punaisen Ristin ystävätoimintaan tai Helsingin kaupungin vapaaehtoistoimintaan. En ollut käynyt noista kursseista kumpaakaan, joten osallistuin SPR:n Lukulähettiläs-koulutukseen. Siellä kävimme läpi vapaaehtoistyön pelisäännöt esimerkiksi vuorovaikutuksesta, toisen kohtaamisesta ja vaitiolovelvollisuudesta. Koulutuksen suorittamisen jälkeen kirjaston lukulähettiläsyhteyshenkilöt ehdottivat lukupaikkaa niiden paikkojen joukosta, jotka olivat ilmoittautuneet toimintaan mukaan ja jotka olivat sijainniltaan lukulähettilään toivealueella.


  Minun lukupaikkani on kotikaupunginosassani Pakilassa, Helsingin Seniorisäätiön Pakilakodissa. Ennen ensimmäistä lukukertaa tapasin vapaaehtoistyön koordinaattori Hanna Maunulan ja kävimme tutustumassa tulevaan lukupaikkaan. Silloin en vielä tiennyt, mitä tulen kohtaamaan ja miten tulen tehtävässä pärjäämään. Nyt, käytyäni tammikuusta alkaen Pakilakodissa kerran viikossa, koen olevani yhtä monta hienoa kokemusta rikkaampi kuin lukukertojakin on.

  Minun on ollut helppoa olla lukulähettiläskäynneillä oma itseni ja tehdä lukutuokiosta oman oloisia yhdessä kuulijoiden kanssa. Luen lyhyitä tekstejä ja annan kohtaamisten edetä ihan sen mukaan, mikä kuulijoita kiinnostaa ja mihin keskustelut lähtevät suuntautumaan. Olen tutustunut paljon elämänkokemusta omaaviin ihmisiin ja nähnyt vanhainkotielämää. Olen kuullut tarinoita, joita minulla ei olisi ollut muuten mahdollista kuulla. Vaikka kuulijani eivät muistaisi edellisen kerran tekstejä tai keskusteluja, ovat tapaamisemme silti jatkumo. Joskus Pakilakotiin saapuessani, joku kuulijoistani voi olla välinpitämätön, kun taas seuraavalla kerralla hänen silmänsä saattavat syttyä minut nähdessään ja hän sanoo iloisesti ”nyt se tulee taas”. Joskus Pakilakodista lähtiessäni ja kuulijoitani hyvästellessäni, joku saattaa olla etäinen, kun taas seuraavalla kerralla hän saattaa koskettaa kättäni ja kiittää siitä, että tulin taas. Jokainen kerta on ennalta arvaamaton mutta arvokas. 


  Suurin yllätys minulle on ollut se ilo, jota vapaaehtoisena olemisesta tulee. Se ilo ei jää pelkästään meidän lukutuokioissa olevien välille, vaan huomaan, että se tuo iloa myös niille, joille olen kertonut lukulähettiläänä olemisesta ja vapaaehtoistyön tekemisetä. Vapaaehtoistyön tekeminen on suosittua Suomessa. Mukaan lähdettyäni en ihmettele sitä yhtään. Lukulähettilästoiminnan käynnistymisen myötä minusta tuli yksi heistä, ja se on tuonut hyvää oloa enemmän kuin saatoin ennalta aavistaa.

  Lisää aiheesta:
  Tarinat lukulähettilään ja kuulijoiden kohtaamispaikkana

  Lue lisää
 • Lehtileike
  22/02/2019 - Saila Lehtonen, Asukastoiminnanohjaaja
  PAKILAKODISSA SAADAAN ILOA MUSIIKISTA

  Helsingin Seniorisäätiö ja Pakilan musiikkiopisto ovat jo pitkään tehneet yhteistyötä keskenään. Pakilan musiikkiopiston oppilaat ovat käyneet useasti ilahduttamassa Pakilakodissa asukkaitamme musiikilla. Menneinä vuosina musiikkiopiston musiikinopettajat ovat ohjanneet myös musiikkipainotteisia asukasryhmiä. Muutaman vuoden tauon jälkeen tätä konseptia jatkettiin Säätiön iloksi. Viime vuoden syksyllä 2018 alkanut kokoonpano sai nimekseen Iloa musiikista-ryhmä. Kokosimme asukkaista noin 15–20 hengen ryhmän, joka kokoontui kahdeksan kertaa syksyn aikana. Ryhmää tuli ohjaamaan musiikin maisteri, pianopedagogi ja varhaisiän musiikinkasvattaja Kaisa Viitala Pakilan musiikkiopistolta. Apukäsinä toimivat hoitajat. Myös tänä vuonna 2019 ryhmää jatketaan noin joka toinen tiistai huhtikuulle asti. Musiikkituokion kesto on 45 minuuttia kerrallaan.


  Ryhmän nimestä päätellen, tarkoitus on tuottaa asukkaille iloa musiikista. He pääsevät yhdessä osallistumaan laulamalla ja soittamalla. Ryhmässä käytetään vaihdellen erilaisia soittimia, joita ovat mm. kanteleet kehärummut, rytmimunat ja – kapulat. Suurin osa asukkaista osallistuu oma-aloitteisesti soittamaan, muutama tarvitsee kehotuksia.


  Kaisa Viitalan visio on, että jotain vielä voisi oppia vanhanakin. Tuttujen laulujen laulamisessa kehotuksia ei tarvita. Sanat muistuvat mieleen helposti. 45 minuutin aikana asukkaat voivat kertoa spontaanisti omaehtoisia muistoja ja kaskuja mitä lauluista tulee mieleen. Viitala käyttää niin lastenlauluja kuin myös ikivihreitä sävelmiä. Lastenlaulujen kaltaisista sävelmistä huolimatta, hän ei halua aliarvioida senioreita. Jokaisella pitää olla kokemus siitä, että he ovat arvokkaita ja heitä kuunnellaan, iästä riippumatta.


  Toimittaja Santeri Kaipiainen Rondo-lehdestä oli viime vuoden syksyllä mukana yhdessä ryhmän tapaamisessa ja teki siitä hienon jutun lehteensä. Tästä linkistä voit käydä lukemassa artikkelin: https://rondolehti.fi/rondo-lehti/encore/myohaisian-musiikkikasvatusta/. Lisäksi Iloa musiikista-ryhmästä kirjoitettiin Parhaat Palvelut-lehdessä.

  Lue lisää
 • musiikki
  22/02/2019
  Uusin blogikirjoitus luettavissa!

  Musiikin ilo on esillä uudessa blogikirjoituksessamme, jonka on kirjoittanut asukastoiminnan ohjaajamme Saila Lehtonen.

  Pääset lukemaan sen tästä.

  Lue lisää
 • Avainlippu- ja Yhteiskunnallinen yritys -merkit
  25/01/2019 - Teksti pohjautuu Suomalaisen Työn Liiton julkaisemaan tiedotteeseen
  Avainlippu- ja Yhteiskunnallinen yritys -merkit myönnetty Helsingin Seniorisäätiö sr:lle

  Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt Helsingin Seniorisäätiö sr:lle Avainlippu- ja Yhteiskunnallinen yritys -merkin käyttöoikeuden.

  Suomalaisen Työn Liiton myöntämä Avainlippu on suomalaisten hyvin tuntema alkuperämerkki, joka kertoo suomalaisesta alkuperästä ja työllistämisestä kotimaassa. Helsingin Seniorisäätiö sr on saanut Avainlippu-tunnuksen osoituksena Suomessa tuottamalle ja työllistämälle palvelulleen.

  Yhteiskunnallinen yritys -merkin voi puolestaan saada yritys, joka on perustettu tuottamaan yhteiskunnallista hyvää, ja joka käyttää suurimman osan voitoistaan yhteiskunnallisen haasteen ratkaisemiseen. Tärkeää on myös liiketoiminnan yhteiskunnallisten vaikutusten osoittaminen ja toiminnan avoimuus.

  ”Helsingin Seniorisäätiö tekee tärkeää yhteiskunnallista työtä ja on hienoa, että sen on mukana yhteiskunnallisten merkkiyritysten ja Avainlippuyritysten kasvavassa joukossa”, toteaa Suomalaisen Työn Liiton Brand Manager Niina Ollikka.

  Lue lisää
 • 08/01/2019 - Taina Mäensivu, Toiminnanjohtaja
  OMAISET ARVOSTAVAT YMPÄRIVUOROKAUTISTA VANHAINKOTIHOITOA

  SENIORISÄÄTIÖSSÄ KYSYTTIIN OMAISILTA MIELIPIDETTÄ VANHUSTENHOIDOSTA

  Lue lisää
Lue lisää
 • 01/10/2021 - Marika Metsähonkala
  Koronatiedote omaisille

  HELSINGIN SENIORISÄÄTIÖ

  Koronatiedote omaisille                                                                                                                  1.10.2021

  Koronatilanne on Seniorisäätiön hoivakodeissa hyvä. Koko pääkaupunkiseudun koronatartunnat ovat vähenemässä. Säätiössä olevista asiakkaista suurin osa on saanut jo kolmannen rokotteen. Koska koko valtakunnassa puretaan koronarajoituksia, myös Säätiön hoivakodeissa aletaan purkaa koronarajoitteita perjantaina 1.10.2021 lähtien.

  Omaiset ovat tervetulleita tapaamaan läheisiään, ilman ennakkoon sopimista. Ethän saavu vierailulle, jos tunnet itsesi kipeäksi.

  Asukkaiden yhteiset hetket (hartaudet, tapahtumat, jumpat) voidaan toteuttaa ilman henkilömäärärajoitteita.

  Rajoituksia puretaan, mutta maskia käytetään jatkossakin toistaiseksi. Henkilökunta käyttää maskia totuttuun tapaan edelleen, samoin omaiset silloin, kun vierailevat Säätiössä.

  Käsihygienia, käsien pesu ja käsidesin käyttö on syysflunssavirusten, influenssan kuin koronankin ennaltaehkäisyn kannalta ehdottoman tärkeää, etenkin, kun ihmiset alkavat vapaammin liikkua.

  Nyt alkaa tuntua siltä, että tästä koronan kurimuksesta olemme vihdoinkin pääsemässä eroon.

  Kiitos, että olette jaksaneet koko koronapandemian ajan toimia asukkaiden parhaaksi noudattaen voimassaolleita ohjeistuksia.

  Toivotan teille oikein hyvää ja värikästä syksynaikaa!

   

  Marika Metsähonkala

  Toimitusjohtaja

  Lue lisää
 • 28/09/2021 - Taina Mäensivu
  Toiminnanjohtajan läksiäiskirje

  Lämmin kiitos niin asukkaille, kuin koko henkilökunnalle näistä kuukautta vaille neljästätoista vuodesta Helsingin Seniorisäätiössä! Koska työni on ollut hyvin monipuolista ja laaja-alaista ja olen saanut olla mukana kaikessa, voi olla, että ensimmäiset viikot tai kuukaudet eläkkeellä tuntuvat tylsille. Tai enhän minä sitä vielä tiedä, sehän voi olla hyvinkin kivaa.


  Aina olen keksinyt tekemistä. Lapsena ja nuorena useita harrastuksia ja monenmoista puuhastelua. Koulussa menestyin parhaiten äidinkielessä, historiassa ja yhteiskuntaopissa, sekä liikunnassa. Lukiossa äidinkielen opettaja suositteli minulle toimittajan ammattia. Ei minusta toimittajaa tullut, vaikka kirjoittamisen taidosta onkin ollut paljon hyötyä työurallani. Sen sijaan valmistuin fysioterapeutiksi Lappeenrannan sairaanhoito-oppilaitoksesta.


  Jumpparina tein töitä mm. kuntoutussairaalassa, terveyskeskuksissa ja vanhainkodissa. Pääsin erikoistumisopintoihin Helsingin IV:n sairaanhoito-oppilaitokseen, josta valmistuin kansanterveystyön, työterveyshuollon ja esimiestyön erikoislääkintävoimistelijaksi. Haaveilin töitä jatkaessani terveydenhuollon maisteriopinnoista. Odotin viimeisilläni vanhinta lastani, kun olin Tampereen yliopiston hoitotieteen laitoksen pääsykokeissa. Sain pääsykoetulokset synnytyslaitokselle: sain siis yhtä aikaa syliini pojan ja paikan yliopisto-opintoihin!


  Potilasjärjestöt kiinnostivat minua työnantajana ja toiminkin eri sote-järjestöissä projektipäällikkönä, kehittämispäällikkönä ja toiminnanjohtajana n. 15 vuotta. Opiskelu kiinnosti edelleen ja aloitin johdon työnohjaajatutkinnon. Valmistuin 2007, samana vuonna, kun aloitin toiminnanjohtajana Helsingin Seniorisäätiössä. Kun näin toiminnanjohtajan paikasta ilmoituksen Helsingin Sanomissa ajattelin, että tuo on loppu-urani työpaikka. Ja tässä ollaan.


  Työni ei ole tuonut eteen isompia yllätyksiä ja toisaalta niitä tulee joka päivä, kun työskentelee ihmisten kanssa. Jos ne ovat olleet haasteita, olen käynyt niitä heti ratkomaan asianomaisten ja asiantuntijoiden kanssa. Kohokohtia ovat olleet positiiviset onnistumiset, hoidon laadun hyvänä pysyminen ja jatkuva parantaminen, sekä henkilökunnan kiinnostus kouluttautumiseen ja uuden oppimiseen. Lisäksi hienoja asioita on ollut henkilöstön pysyvyys ja sitoutuneisuus, asiakaskeskeisyys toiminnassa ja se, että Seniorisäätiötä arvostetaan vanhustenhoidon toimijana niin, että olemme päässeet mukaan moniin yhteistyöhankkeisiin.


  Arvokkaana muistona minulla on esim. Suomi 100v -Itsenäisyyspäivänjuhlat, joissa kiersin puhujana jokaisen yksikön juhlatilaisuudessa ja juhliin osallistuminen. Juhlan merkitys sota-ajat eläneille asukkaillemme oli liikuttavaa. Muutenkin olen toiminnanjohtajana päässyt osallistumaan lukuisiin valmistujaisiin, läksiäisiin ja moniin mielenpainuviin juhliin Säätiössä.


  Tulevaisuus näyttää, mitä se tuo tullessaan. Toivottavasti korona-aika hellittää ja pääsemme vapaammin tapaamaan ystäviä ja tärkeitä ihmisiä, sekä käymään erilaisissa tapahtumissa. Mummona oleminen on kivaa, siihenkin voin tulevaisuudessa keskittyä enemmän, sekä rakkaaseen lukuharrastukseeni. Oma äitini täyttää 92 v ja ehdin viettää hänenkin kanssaan enemmän aikaa kuin nykyisin. Toivon myös pääseväni matkustelemaan kahden rokotuksen taktiikalla. Kesällä kunnostani puolestaan pitää huolen työleiri kesämökillä.


  Seniorisäätiö on hyvä organisaatio johtaa, terveiset uudelle toimitusjohtajalle! Henkilökunta on luotettavaa ja sitoutunutta. Hoidon laadusta kannattaa huolehtia, asukkaat ovat aina keskiössä. Hyvinvoiva henkilöstö tuottaa laadukasta hoivaa ja laadukkaita tukipalveluita. Pidä ovi auki! Uskon, että uusi toimitusjohtaja tuo uutta energiaa, uusia ajatuksia ja erilaisia näkökulmia toimintakulttuuriimme- hyvä niin!
  Kiitos kaikille näistä vuosista! On ollut hienoa olla koko ajan lähellä ja keskellä arkea. On ollut hyvä päivittäin nähdä asukkaita, henkilökuntaa, ja jutella työntekijöiden kanssa. Tavata omaisia ja nähdä miten siisteys syntyy, tai lihapullat valmistuvat keittiössä. Nähdä, miten tavarat ja tarvikkeet yksiköihin saapuvat.


  Toiminnan ymmärtämiseksi lähellä ja keskellä toimintaa oleminen on äärettömän tärkeää. Mummodiskossa piipahtaminen, asukkaiden ilon näkeminen sirkustaiteilijoiden tehdessä temppujaan tai aistia lettukestien mukavan tunnelman aurinkoisella pihalla. Kierrämme kaikki kotimme uuden toimitusjohtajan Marika
  Metsähonkalan kanssa vielä tässä syyskuun puolella. Minulle voitte sanoa näkemiin ja Marikalle tervetuloa!

   
   

  Lue lisää
 • 15/09/2021 - Taina Mäensivu
  Hoitajamitoituksista Helsingin Seniorisäätiössä

  Helsingin Seniorisäätiössä hoitajamitoitus on ollut lain edellyttämällä tasolla jo ennen lain voimaantuloa, vaikka viime viikon Iltapäivälehtien artikkeleista ja Helsingin Sanomista saikin toisenlaisen käsityksen.


  THL:n kevään seurannassa saimme muutaman osaston kohdalta hämmästyttävän mitoitustuloksen, jonka havaitsimme vasta lehdessä. Selvittelimme meille outoja lukuja ja totesimme mitoituksen lasketun kaksinkertaisesta asukasmäärästä, kuin meillä näillä osastoilla on. Nolo näppäilyvirhe, joka puolitti hoitajamitoituksen todellisesta luvusta. Vielä harmittavampaa on se, että luvut jäävät elämään, eikä niitä saa korjattua, kun virheen huomaa.


  Onneksi uudet mittaukset ovat tekeillä taas syksyllä. Lain säätämien hoitajamitoitusten saavuttaminen tulee olemaan meillekin suuri haaste. Tarvitsemme seuraavien vuosien aikana liki 40 hoitajaa lisää, eikä kukaan nykyisistä saisi lähteä pois, jotta saavutamme tulevaisuudessakin lain edellyttämät mitoitukset. Täytyy todella toivoa, että hoitoalan kiinnostavuus saadaan pian nousemaan, muuten hoitajien määrä ei nouse laista huolimatta.


  Taina Mäensivu
  Toiminnanjohtaja

  Lue lisää
 • 08/09/2021 - Taina Mäensivu
  Koronatiedote omaisille 7.9. 2021

  Koronarajoituksia ollaan valtakunnassa höllentämässä. Samanaikaisesti vanhusten hoivakodeissa tartuntaryppäitä ilmenee viikoittain. Henkilökunta käy flunssaoireiden ilmaannuttua aktiivisesti testeissä, samoin asukkaat testataan, kun oireita ilmenee. Kahdesti rokotetut asukkaat ja henkilökunta ovat saaneet positiivisia testituloksia. Oireet ovat tavallisen flunssan oireiden kaltaisia. Samanaikaisesti jokasyksyinen syysflunssa tekee tuloaan. Haluamme turvata asukkaitamme ja henkilökuntaamme ja siksi Seniorisäätiön hoivakodeissa toimitaan toistaiseksi kaikin varotoimin: Pidetään 2m turvavälit, käytetään kaikissa kohtaamisissa maskia ja huolehditaan erityisen hyvin käsihygieniasta.

  Pakilakodin yksi ryhmäkoti 5B on laitettu eilen tartuntatautilääkärin määräyksellä 14 vrk:n eristykseen siellä todetun koronatartunnan takia. Ryhmäkodin asukkaiden omaisille on tiedotettu asiasta. Muilla Pakilakodin osastoilla omaisvierailut voivat jatkua normaalisti.

  Jatkamme siis tätä normaalia korona-arkea!

  Taina Mäensivu
  Toiminnanjohtaja

  Lue lisää
 • 12/05/2021 - Taina Mäensivu
  Helsingin Seniorisäätiön Covid 19 -tiedote omaisille 10.5.2021

  Pääkaupunkiseutu on edelleen koronan leviämisvaiheessa, eikä todettujen tapausten määrä ole enää viimeisen viikon aikana laskenut. Tämä tarkoittaa, että meillä ei ole varaa vielä purkaa rajoitteita tai helpottaa turvamääräyksiä.

  Noudatamme edelleen Helsingin kaupungin pandemiaohjeistusta.

  Omaisvierailut:

  Vierailut sisätiloissa

  Omaisten ja läheisten vierailut saavat kestää yhden tunnin ja vierailijoita saa olla kaksi kerrallaan. Vierailijoita voi käydä kerran päivässä.

  Vierailut ulkotiloissa

  Ulkovierailut saavat kestää yhden tunnin ja vierailijoita voi olla kerrallaan viisi. Vierailijoita voi käydä kerran päivässä.

  Kahvittelut eivät ole vieläkään mahdollisia, koska siinä pitää olla ilman maskia. Vierailujen yhteydessä on voimassa edelleen turvaväli 2 metriä ja maskia on käytettävä.

  Valitettavasti näille rajoituksille ei ole vielä purkumahdollisuutta, koska koronatartuntojen määrä ei ole riittävästi laskenut pääkaupunkiseudulla.

  Odotamme kaikki kesää ja koronan hellittämistä niin, että lähikontaktit, kuten halaamiset ja kahvi- ja herkutteluhetket läheisten kanssa olisivat mahdollisia.

   

  Jaksetaan vielä, jotta kesä olisi vapaampi!

  Taina Mäensivu

  toiminnanjohtaja

  Lue lisää
 • 12/05/2021 - Taina Mäensivu
  Helsingin Seniorisäätiön Covid 19 -tiedote omaisille 10.5.2021

  Pääkaupunkiseutu on edelleen koronan leviämisvaiheessa, eikä todettujen tapausten määrä ole enää viimeisen viikon aikana laskenut. Tämä tarkoittaa, että meillä ei ole varaa vielä purkaa rajoitteita tai helpottaa turvamääräyksiä.

  Noudatamme edelleen Helsingin kaupungin pandemiaohjeistusta.

  Omaisvierailut:

  Vierailut sisätiloissa

  Omaisten ja läheisten vierailut saavat kestää yhden tunnin ja vierailijoita saa olla kaksi kerrallaan. Vierailijoita voi käydä kerran päivässä.

  Vierailut ulkotiloissa

  Ulkovierailut saavat kestää yhden tunnin ja vierailijoita voi olla kerrallaan viisi. Vierailijoita voi käydä kerran päivässä.

  Kahvittelut eivät ole vieläkään mahdollisia, koska siinä pitää olla ilman maskia. Vierailujen yhteydessä on voimassa edelleen turvaväli 2 metriä ja maskia on käytettävä.

  Valitettavasti näille rajoituksille ei ole vielä purkumahdollisuutta, koska koronatartuntojen määrä ei ole riittävästi laskenut pääkaupunkiseudulla.

  Odotamme kaikki kesää ja koronan hellittämistä niin, että lähikontaktit, kuten halaamiset ja kahvi- ja herkutteluhetket läheisten kanssa olisivat mahdollisia.

   

  Jaksetaan vielä, jotta kesä olisi vapaampi!

  Taina Mäensivu

  toiminnanjohtaja

  Lue lisää
 • 21/04/2021 - Taina Mäensivu
  Omaistiedote 20.4. 2021

  Helsingin Seniorisäätiö Covid 19 -tilanne


  Seniorisäätiön koronatilanne on hyvin rauhallinen. Tartuntoja ei ole ilmaantunut. Pääsemme hieman lieventämään rajoituksia omaisvierailuissa.


  Vierailut sisätiloissa
  21.4. lähtien omaisten ja läheisten vierailut saavat kestää yhden tunnin myös sisätiloissa. Sisätiloissa vieraita saa olla kaksi kerrallaan. Vierailijoita voi käydä kerran päivässä. Vierailuista sovitaan edelleen viimeistään edellisenä päivänä ja hoitajat vastaanottavat vierailijat ulko-ovilla.


  Vierailut ulkotiloissa
  Ulkovierailut saavat kestää myös yhden tunnin ja vierailijoita voi olla kerrallaan viisi. Vierailijoita voi käydä kerran päivässä.
  Helsinki on kuitenkin vielä koronan leviämisvaiheessa, joten turvaohjeet ovat edelleen voimassa. Suosittelemme edelleen ulkotapaamisia säiden salliessa. Tulethan tapaamisiin vain terveenä. Tapaamisissa käytetään maskia edelleen koko tapaamisen ajan. Muistathan käsihygienian tärkeyden. Sekä ulko-, että sisätapaamisissa pidetään edelleen 2 m turvaväli. Joudumme vielä odottamaan pandemian hellittämistä, ennen kuin halaamiset ja yhteiset kahvihetket ovat mahdollisia.


  Asukkaiden kotivierailut
  Asukkaiden päiväseltään kotivierailut ovat mahdollisia, kunhan turvaohjeita noudatetaan. On suositeltavaa, että kotivierailun aikana paikalla ei ole useita henkilöitä. Kontaktien määrä on edelleen pidettävä hyvin pienenä. Kotivierailutkin suositellaan pidettävän ulkotiloissa.


  Asukkaiden lääkäri- ja hammaslääkärikäynnit
  Omaisen on mahdollista lähteä viemään omaistaan lääkärikäynnille. Maskin käyttö koko käynnin ajan tärkeää.
  Toivottavasti pääsemme pian kertomaan, että yhteiset kahvitteluhetket ovat mahdollisia. Vielä on kuitenkin jaksettava pitää erityistä huolta riskiryhmään kuuluvista vanhuksistamme.


  Aurinkoisia kevätpäiviä!
  Taina Mäensivu
  Toiminnanjohtaja

  Lue lisää
 • 23/02/2021 - Taina Mäensivu
  ​Omaistiedote 22.2.2021

  Helsingin Seniorisäätiö Covid 19-tilanne


  Koronaepidemiatilanne on huolestuttava. Tartuntamäärät ovat nousseet marraskuun 2020 tasolle. Varianttiviruksia on tartunnoista ainakin kolmasosa. Tartuntatautijäljityksessä on pääkaupunkiseudulla viiveitä.

  Seniorisäätiön hoivayksiköiden asukkaista suurin osa ovat saaneet jo kaksi rokotetta. Hoitohenkilökunta on rokotettu pääsääntöisesti kerran, osa ehti saada molemmat rokotteet ennen kuin siirryttiin 12 viikon rokotusväliin.

  Seniorisäätiön hoivayksiköissä noudatetaan viranomaisohjeita. Helsingin kaupungin tuoreimman ohjeistuksen mukaan:

  • Omaistapaamiset saavat kestää 22.2. lähtien tunnin (1h). Joissakin yksiköissä päästään tunnin vierailuihin muutamaa päivää myöhemmin. Muutoin ohjeistus ennallaan: tapaamisista sovitaan etukäteen ja asukkaalla voi käydä yksi vieras kerran päivässä. Edelleen huolehdittava huolellisesta käsihygieniasta, maskin oikeasta käytöstä sekä turvavälistä (2m.)

  • Ulkovierailut hyvällä säällä erittäin suositeltavia. Ulkovierailu myös 22.2. alkaen
  1 h. Ulkona vierailijoita voi olla kaksi.

  Koronatilanteen ollessa edelleen näin vaikea joudumme pitämään tiukkaa ohjeistusta kotilomien suhteen:

  • Täyden rokotussuojan saaneet asukkaat voivat käydä yksikön ulkopuolella esim. lääkärikäynneillä, eikä heitä laiteta karanteeninomaisiin olosuhteisiin käynnin jälkeen.

  Pidemmän, yli yön kestäneen kotiloman jälkeen heidän kohdallaan noudatetaan
  14 vrk:n karanteeninomaisia olosuhteita.

  Herkästi leviävän virusvariantin vuoksi joudumme pitämään edelleen tiukkoja suojatoimia yllä, jotta pystymme huolehtimaan asukkaidemme terveysturvallisuudesta.

  Yritämme elää kuitenkin mahdollisimman normaalia arkea ja nautimme aurinkoisista talvipäivistä ja valmistaudumme kevääseen!

  Taina Mäensivu
  Toiminnanjohtaja

  Lue lisää
 • 16/02/2021 - Johanna Pasanen
  Tiedote 15.2.2021

  TIEDOTE 15.2.2021


  Helsingin kaupungin tartuntatautiviranomaiset ovat varmuuden vuoksi asettanut viikonlopun aikana karanteeniin osan Antinkodin osasto 3: n henkilökuntaa ja asiakkaita mahdollisen koronavirusaltistumisen vuoksi.

  Asukkaat ovat saaneet kaksi rokotetta, eikä kenelläkään ole oireita. Asiakkaamme ja henkilökunta voivat hyvin. Henkilökunta on noudattanut ohjeita käyttämällä kirurgista suu-nenäsuojainta, huolehtinut hyvästä käsihygieniasta ja turvaväleistä.

  Osasto 3:n omaiset eivät voi valitettavasti vierailla osastolla 14-23.2.21 välisenä aikana. Kaikkiin mahdollisten altistuneiden asukkaiden omaisiin on oltu henkilökohtaisesti yhteydessä.

  Vastuu on meillä kaikilla koronaviruksen ennaltaehkäisemisessä huolehtimalla hyvästä hygieniasta, käyttämällä kirurgista suu-nenäsuojusta ja noudattamalla turvavälejä. Töihin ja vierailulle tullaan vain terveenä!

  Johanna Pasanen
  Osastonhoitaja, Helsingin Seniorisäätiön hygieniavastaava

  Lue lisää
 • 03/02/2021 - Taina Mäensivu
  Helsingin Seniorisäätiö Covid 19-tilanne Omaistiedote 1.2.2021

  Koronatartuntamäärät ovat pääkaupunkiseudulla hieman nousussa. Muuntovirusten lisääntyminen aiheuttaa edelleen huolta.


  Seniorisäätiön asukkaat ovat saaneet ensimmäisen rokotuksen ja saavat tällä viikolla toisen Covid 19 vastaisen Pfizerin tehosterokotteen. Myös Seniorisäätiön hoitajat ovat saaneet käydä ottamassa rokotteen. Lyhytaikaishoidon (LAH) asukkaat kuuluvat kotihoidon rokotusten piiriin. Jos he ovat yli 85-vuotiaita, heille avautui viime viikolla yleinen ajanvaraus rokotuksiin.
  Rokotuksista huolimatta pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi 27.1.2021, että voimassa olevat rajoitukset ja suositukset jatkuvat ennallaan, ainakin koko helmikuun.

  Myös vierailurajoitukset vanhusten hoivayksiköissä jatkuvat nykyisellään. Palvelukeskustoiminta on suljettuna ainakin 28.2. 2021 saakka. Tämä tarkoittaa sitä, että omaisvierailut jatkuvat niin, että yksi vierailija /päivä, 15 minuutin ajan. Ulkovierailut myös mahdollisia, jolloin  aika on 30 min, ja ulkona voi olla 2 vierasta. Kotilomat on syytä jättää ajankohtaan, jolloin koronatartunnat ovat merkittävästi vähentyneet ja rokotuksen on saanut suuri osuus väestöstä. Myös kirurgisen suu-nenäsuojan käyttö on edelleen vierailun edellytys. Jatkamme hoivakodeissa edelleen kokoaikaista maskin käyttöä. Koko henkilökunta ei ole saanut rokotusta, ainoastaan hoitajat, ja haluamme varmistaa turvalliset työolosuhteet kaikille, jotka hoivakodeissa työtä tekevät. Uudet asukkaat ovat myös edelleen karanteeninkaltaisissa oloissa 14 vrk:ta, koska rokotuskattavuus ei ulotu vielä kaikkiin kansalaisiin, edes ikäihmisiin.

  Joudumme edelleen olemaan hyvin tarkkana ja valppaana koronaviruksen kanssa. Rokotukset tuovat hiukan helpotusta, kunhan ne saadaan suoritettua, mutta iso joukko kansalaisia, myös työntekijöitämme ovat vielä ilman rokotusta ja joudumme jatkamaan rajoituksia. Hoivakotien työntekijöistä vain harva voi tehdä etätyötä. Uskomme, että noudattamalla ohjeita, suosituksia ja rajoituksia, meillä on parempi mahdollisuus päästä nopeammin eroon tästä viheliäisestä viruksesta. Odotamme vapaampaa, aktiivisempaa ja helpompaa kesää.

  Jaksamista kaikille näissä koronanvastaisissa ponnisteluissa!

  Taina Mäensivu
  Toiminnanjohtaja

  Lue lisää
 • 18/12/2020 - Taina Mäensivu
  Helsingin Seniorisäätiön Covid-tilanne 18.12

  Koronatilanteen pelätään pahenevan loppuvuotta kohti. Joulun aika on erityisen kriittinen. Asiantuntijat kehottavat juhlimaan pienellä joukolla, aivan lähipiirissä, niiden kanssa, jotka kuuluvat muutoinkin ruokakuntaan. Erityisen suuressa riskissä ovat iäkkäät.


  Ikääntyneiden läheisten kohdalla on tärkeää noudattaa heidän omaa tahtoaan ja toivettaan joulun vietosta. Emme suosittele kotilomia tänä koronajouluna. Monille lähtö hoivakodista sukuloimaan on rankkaa ja riskialtista.

  Vietämme joulua perinteisin menoin kaikissa Seniorisäätiön hoivakodeissa. Nautimme jouluateriasta kinkkuineen, kaloineen, laatikoineen ja rosolleineen. Joulumusiikki, joulukukat ja joulukoristeet luovat kotijoulun tunnelmaa. Joulupukin vierailusta olemme joutuneet tänä vuonna luopumaan. Jos haluatte muistaa läheistänne jouluna, toimitamme muistamiset kyllä heille.

  Koronatilanne on nyt hoivakodeissamme hyvä. Uusia tartuntoja ei ole ilmennyt. Testauksia tehdään kuitenkin jatkuvasti niin asukkaille kuin henkilökunnallekin. Joulun ajan henkilöstöjärjestelyt ovat hyvällä mallilla, mutta tilanne muuttuu haasteelliseksi jos tartuntoja todetaan ja henkilökuntaa joutuu karanteeniin. Pyrimme siis kaikin keinoin suojaamaan asukkaitamme ja henkilökuntaa koronalta.

  Toivotan rauhallista joulunaikaa. Vietämme poikkeuksellisen joulun ja suuntaamme katseemme tulevaan kevääseen ja kesään, jolloin toivottavasti pääsemme taas tapaamaan toinen toisiamme, halaamaan, syömään yhdessä, laulamaan ja nauramaan vapaasti.


  Hyvää joulua!

  Taina Mäensivu
  Toiminnanjohtaja

  Lue lisää
 • 17/12/2020 - Matleena Kaurila
  Joulu Helsingin Seniorisäätiössä

  Meillä Seniorisäätiössä joulun odotus on tunnelmallista aikaa. 

  Joulun valmistelu alkaa ensimmäisestä adventista ja se kestää joulun pyhiin ja uuden vuoden vastaanottamiseen. 

  Osastoilla koristellaan yhteiset tilat joulua varten.

  Ikkunoihin ripustetaan jouluvalot tuomaan iloa pimeimpään vuodenaikaan, sisälle
  sytytämme led-kynttilöitä ja pihoille lyhtyjä. Adventtihartauksia voi seurata
  televisiosta ja perinteisen joulukalenterin luukkuja avataan. Tänä vuonna
  saimme lahjoituskalentereita mm. partiolaisilta.

  Osastoilla joulukuussa leivotaan
  ja syödään joulutorttuja, sekä piparkakkuja asukkaiden toiveiden mukaan. Tänä jouluna
  kilpailemme myös Säätiön piparkakkutalomestaruudesta, kilpailuun voi osallistua
  asukkaat ja henkilökunta yhdessä. Joulua
  valmistellaan myös tekemällä joulukortteja ja askartelemalla tonttuovia, sekä muita
  joulukoristeita. Kiire meillä ei ole, kaikki tehdään omassa tahdissa.

  Normaalisti meillä käy paljon ulkopuolisia
  vierailijoita ja esiintyjiä joulun aikaan, tänä vuonna vierailijoita on
  koronatilanteen takia ollut vain muutamia ulkotiloissa. Joulumusiikkia
  kuunnellaan osastoilla asukkaiden toiveiden mukaan ja livemusiikkia kuullaan
  joulukuussa myös pianolla ja harmonikalla soitettuna. Kauneimpia joululauluja,
  sekä muita joulukonsertteja voi kuunnella streamattuna ja tietokoneen
  välityksellä.

  Ryhmäkoteihin ja yleisiin
  tiloihin tulee joulukuuset, asukkaat ja henkilökunta yhdessä koristelevat ne
  mieleisikseen. Meillä pääsee myös joulusaunaan. Jouluna on myös mahdollisuus
  muistella jo edesmenneitä läheisiään sytyttämällä lyhdyn tai kynttilän
  talojemme sisäpihalle.

  Jouluaattona halukkaat seuraavat aattohartautta
  tänä vuonna televisiosta, sekä tietenkin sitä, kun Suomen Turku julistaa joulurauhan.
  Asukkaamme pukeutuvat halutessaan juhlavaatteisiin ja keittiömme valmistaa
  juhlallisen joululounaan, jonka syömme yhdessä. Joulupukki ei tänä vuonna
  vieraile, mutta saattaa jättää joulutervehdyksiä asukkaillemme pehmeitten
  pakettien, kukkien tai joulukorttien muodossa. Jossain ryhmäkodissa saattaa
  tonttu vierailla tuomassa joulusuklaata. Joulu on meillä yhdessä olon juhla,
  jossa jokaiselle on paikka katettu!

  Uutta vuotta 2021 otetaan tänä
  vuonna maltillisesti vastaan oman ryhmäkodin kesken. Aattona tehdään pieniä
  uuden vuoden taikoja ja ennustuksia, ehkä uudenvuoden lupauksia. Katsellaan
  televisiosta ilotulituksia ja syödään nakkeja, sekä perunasalaattia. Toivotetaan
  ilolla vastaan uusi vuosi, tuokoon se kaikille paljon iloa, valoa ja toivoa!

  Lue lisää
 • 04/12/2020 - Taina Mäensivu
  Helsingin Seniorisäätiön Covid 19-tilanne 4.12.2020

  Korona-tilanne Helsingissä on edelleen leviämisvaiheessa ja tilanne on huolestuttava. Hoivayksiköissämme asuu erittäin iäkkäitä ja hauraita vanhuksia, joita haluamme kaikin keinoin suojella koronavirukselta.


  Helsingin kaupungin uusimman ohjeen mukaan, 4.12. 2020 lähtien joudumme tiukentamaan hoivayksiköissämme vierailuohjeistusta.

  Sisävierailuohjeet Seniorisäätiön hoivayksiköissä
  Antinkoti, Kannelkoti, Mariankoti, Pikku-Maria ja Pakilakoti:

  • Vierailijat voivat tavata asukkaita sisätiloissa. Tapaaminen on sovittava etukäteen viimeistään edellisenä päivänä.
  • Asukkaalla voi käydä vierailijoita kerran päivässä. Tapaaminen voi kestää 15 minuuttia. Yksi vierailija kerrallaan.
  • Edellytämme vierailijalta maskin käyttöä koko vierailun ajan.
  • Hoitaja ottaa vierailijan vastaan ja ohjeistaa suojautumiskäytännöt.
  • Vierailun aikana ei yhteistä ruokailua tai kahvittelua, jossa vierailija joutuisi ottamaan maskin pois.
  • Vierailun aikana pidettävä 2 m turvaväli. Esimerkiksi halaaminen ei ole mahdollista.
  • Vierailijan on oltava ehdottomasti terve.

  Ulkovierailuohjeet
  • Tapaamisesta sovitaan etukäteen
  • Vierailijoita enintään 2 kerrallaan, 30 minuuttia.
  • Maskia on syytä käyttää myös ulkona tapaamisissa.

  Päivässä voi valita yhden sisävierailun tai ulkovierailun. Suosittelemme sään salliessa ulkovierailuja!

  Nykyisessä koronatilanteessa, kun hoitajat jäävät heti flunssaoireiden ilmaantuessa pois töistä, altistuneet jäävät kotiin karanteeniin ja itse koronaan sairastuneet ovat eristyksissä, on työssä olevien hoitajien hoitajaresurssien takaamiseksi tehtävä pitkää päivää, venyttävä ja joustettava. Meidän on asukkaidemme suojelemisen lisäksi pidettävä huolta myös hoitajiemme terveenä pystymisestä, jotta henkilökuntaa riittää koronatilanteen jatkuessa. Toivomme ymmärrystä ja ohjeiden noudattamista, jotta saamme tämän korona-aallon selätettyä. Se vaatii meiltä kaikilta tarkkaa ohjeiden noudattamista ja halua suojella toinen toisiamme, itsemme lisäksi.

  Oikein rauhallista Itsenäisyyspäivää!

  Taina Mäensivu
  Toiminnanjohtaja

  Lue lisää
 • 01/12/2020 - Taina Mäensivu
  ​Helsingin Seniorisäätiön Covid 19-tilanne 1.12.2020

  Tiedote 1.12.2020 


  Koronaepidemia on pääkaupunkiseudulla leviämisvaiheessa ja tilanne on huolestuttava. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on asettanut tiukennuksia ja rajoituksia kokoontumisille, sekä julkisten tilojen aukioloille. STM on antanut suosituksia ja ohjeita riskiryhmien suojaamiseksi. Noudatamme Seniorisäätiössä viranomaisten ohjeita ja suosituksia.

  Seniorisäätiön Pakilakodissa on viime viikosta alkaen todettu koronatartuntoja sekä asukkailla, että henkilökunnalla. Testauksia on tehty ja tehdään päivittäin. Koronaan sairastuneet asukkaat on eristetty ja hoitajat on asetettu karanteeniin. Heidän tilalleen on järjestetty henkilökuntaa. Omaisille on ilmoitettu välittömästi, kun epäily tartunnasta on ilmennyt. Olemme ryhtyneet kaikkiin varotoimiin taudin leviämisen estämiseksi.

  Muissa Seniorisäätiön hoivakodeissa ei ole todettu koronatartuntoja.

  Pyrimme mahdollistamaan omaisvierailut asukkaidemme hyvinvoinnin ylläpitämiseksi tässä vaikeassa tilanteessa. Vierailijoiden, omaisten ja asukkaiden yhteiset kahvihetket ja ruokailut meidän on kuitenkin lopetettava tässä taudin herkässä leviämisvaiheessa. Syömiset ja juomiset vaativat maskin poistamista ja sen on todettu olevan iso riski. Voitte jättää tuomisenne hoitajille, jotka antavat ne kyllä läheisellenne.

  Helsingissä 1.12.2020 


  Taina Mäensivu
  Toiminnanjohtaja

  Lue lisää
 • 27/11/2020 - Taina Mäensivu
  Helsingin Seniorisäätiön Covid 19-tilanne

  Tiedote 27.11.2020


  Helsingin Seniorisäätiön Covid 19-tilanne

  Koronapandemia on pääkaupunkiseudulla kehittynyt edelleen huolestuttavammaksi. Tartuntoja ilmenee erityisesti kodeissa ja lähipiirin sosiaalisissa kontakteissa. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on tänään asettanut tiukennuksia seuraavaksi kolmeksi viikoksi, jotta koronatilanne saataisi hallintaan.

  Valitettavasti Seniorisäätiössä ei enää säästytty koronatartunnoilta, vaikka kaikki varotoimet ovat olleet käytössä.

  Seniorisäätiön Pakilakodissa on tällä viikolla todettuja koronatartuntoja neljällä asukkaalla ja kuudella hoitajalla. Asukkaat on eristetty ja henkilökuntaa on asetettu karanteeniin. Pyrimme kaikin keinoin pitämään taudin näissä ryppäissä. Suojavarusteita on riittävästi käytösssä ja henkilökuntaa on saatu järjesteltyä riittävä määrä karanteenissa olevien tilalle.

  Helsingissä 27.11. 2020
  Taina Mäensivu
  Toiminnanjohtaja

  Lue lisää
 • 04/11/2020 - Taina Mäensivu
  ​SENIORISÄÄTIÖN TIETOTURVASTA 3.11.2020

  Viikolla 43 paljon julkisuutta saanut Vastaamon tietomurto herättää paljon keskustelua sote-alan toimijoiden tietoturvasta. 


  Seniorisäätiön potilastietojärjestelmä Hilkka on luokiteltu sosiaali- ja terveydenhuollon tietoturvajärjestelmän luokkaan A. Valvira julkaisee tätä tietojärjestelmärekisteriä omilla verkkosivuillaan.

  Hilkka potilastietojärjestelmään ylläpitäjä Fastroi OY on saanut DNV GL tietoturvasertifikaatin 2019. Se todistaa, että ylläpitäjän tietoturvan johtamisjärjestelmä täyttää kaikki ISO 27001 –standardin vaatimukset.

  Seniorisäätiön ICT alihankkijalla on oma konesali, jossa sijaitsevien palvelimien tietoturvasta on huolehdittu valvomalla niiden tilaa ja huolehtimalla tietoturvapäivityksistä jatkuvana prosessina.

  Seniorisäätiössä on nimetty tietoturvavastaava. Säätiössä on tietoturvallisuussuunnitelma ja laadimme vuosittain tietoturvatilinpäätöksen.

  4.11.2020
  Taina Mäensivu
  toiminnanjohtaja

  Lue lisää
 • 23/10/2020 - Taina Mäensivu
  ​Helsingin Seniorisäätiö Covid 19-tilanne 22.10.2020

  Koronaepidemia on pääkaupunkiseudulla edelleen kiihtymisvaiheessa. Ammatillisella ja vastuullisella toiminnalla olemme onnistuneet hienosti pitämään koronan pois Seniorisäätiön hoivakotien asukkailta. Testejä tehdään asukkaille pieninkin oirein ja henkilökunta käy myös matalalla kynnyksellä paljon testeissä. 

  Hyvä niin!

  Kiitos kuuluu koko Seniorisäätiön henkilökunnalle tarkan hygieniatason pitämisestä tässä pitkittyneessä epidemiassa.
  Valitettavaa on, että helpotusta ei ole näköpiirissä. Ennusteiden mukaan epidemia jatkuu pitkälle kevääseen.

  Jatkamme samoin ohjein kuin tähänkin asti, niin pystymme elämään edes hiukan normaalimpaa arkea ja antamaan asukkaillemme hyvinvointia lisääviä arjen pieniä iloja pimenevässä syksyssä. Tavoitteenamme on, että pystymme järjestämään asukastoimintaa ja sallimaan omaisten vierailut.

  Pidetään tarkasti huolta siitä, että
  ✓ maskeja käytetään
  ✓ käsihygieniasta huolehditaan
  ✓ turvavälit muistetaan
  Näiden keinojen avulla pystymme jatkamaan asukkaille tärkeää yhteydenpitoa omaistapaamisten merkeissä.

  Seuraamme viranomaisohjeistuksia (THL, STM, AVI ja Helsingin kaupunki) ja toimimme niiden mukaan.
  Influenssarokotukset on jo aloitettu.

  Taina Mäensivu
  Toiminnanjohtaja

  Lue lisää
 • 17/09/2020 - Taina Mäensivu
  ​HELSINGIN SENIORISÄÄTIÖN COVID19-TILANNE 14.9.2020

  Helsingin Seniorisäätiössä ei ole yhtään koronatartuntatapausta tällä hetkellä. Olemme onnistuneet pitämään koronan loitolla vanhustenhoitoyksiköistämme koko kesän, mikä on vastuullisen ja ammatillisen hygieniakäyttäytymisen ja ohjeiden noudattamisen ansiota.


  Maskeissa on hyvä saatavuustilanne ja hoitohenkilökunta käyttää niitä kaikissa kontakteissa ja hoitotilanteissa ohjeita tarkasti noudattaen.

  Olemme Seniorisäätiössä iloisia, että hyvä koronatilanne antaa mahdollisuuden omaistapaamisiin ja toivotamme omaiset tervetulleiksi tapaamaan läheistään. Omaistapaamisilla on iso merkitys asukkaan hyvinvoinnin kannalta näinä poikkeuksellisina aikoina, jolloin asukkaiden osallistuminen ja liikkuminen on normaaliaikoihin verrattuna vähäisempää. Niin kauan kuin syksyn säätilanne sallii, suositellaan omaistapaamisia ulkotiloihin. Seniorisäätiössä tapaamisaika on sekä ulko-, että sisätiloissa noin 1h ja korkeintaan 3 vierasta kerrallaan. Tämä siksi, että mahdollisimman monen asukkaan omaistapaamiset pystytään järjestämään turvallisesti. Asukkaan on mahdollisuus tavata omaisiaan kerran päivässä. Merkkipäiviin liittyvät vierailut neuvotellaan osaston hoitohenkilökunnan kanssa erikseen.

  Näillä toimenpiteillä pyrimme edelleen tehostetusti suojaamaan asukkaitamme koronatartunnoilta. Siksi suojautumisohjeiden noudattaminen on tärkeää.

  Tapahtumat ja toiminta ovat palaneet. Keväällä toivoimme pääsevämme uuteen normaaliin. Onneksi tämä toive on toteutunut.
  Olemme pystyneet järjestämään ohjelmaa, tapahtumia, esityksiä ja virkistystä asukkaittemme arkeen kesän ja syksyn aikana. Turvallisuudesta tinkimättä asukkaat ovat nauttineet monenlaisista iloa tuottavista tapahtumista ja päässeet osallistumaan niin tansseihin, kuin sirkukseen ja teatteriesityksiin eri hoivakodeissamme. Näitä voitte seurata facebookista ja somekanavilta.

  Jaksetaan vielä pinnistellä ja pitää korona loitolla.

  Taina Mäensivu
  toiminnanjohtaja

  Lue lisää
 • 01/09/2020 - Taina Mäensivu
  Helsingin Seniorisäätiön Covid 19 –tilanne 28.8.2020

  Helsingin Seniorisäätiön Covid 19 –tilanne 28.8.2020


  Helsingin Seniorisäätiössä ei ole yhtään koronatartuntatapausta tällä hetkellä. Olemme onnistuneet pitämään koronan loitolla vanhustenhoitoyksiköistämme koko kesän, mikä on vastuullisen ja ammatillisen hygieniakäyttäytymisen ja ohjeiden noudattamisen ansiota.

  Kun jatkamme samaan malliin, pystymme elämään uutta normaalia arkea, niin asukkaiden virkistystapahtumista nauttien, kuin henkilöstön koulutuksienkin suhteen. Kun koko henkilökunta on valppaana ohjeiden noudattamisessa ja muistuttaa myös työkaveria, omaisia ja hoivayksiköissä liikkuvia ihmisiä hygienia -ja turvatoimien noudattamisesta, saamme pidettyä tartunnat pois hoivakodeistamme. Vastuullinen toiminta myös vapaa-ajalla on tärkeää.

  Haluamme elää täällä Säätiössä uutta normaalia: sallia vierailut ja tapaamiset, virkistystilaisuudet ja hyvinvointia lisäävän yhdessäolon asukkaillemme. Maskien käyttö, käsihygienia ja turvaväleistä huolehtiminen ovat tärkeimmät keinot pitää tauti poissa vanhusten hoivakodeista! Samalla, kun koronatartunnat maailmalla ja Suomessa lisääntyvät, mahdollisuudet viruksen pääsystä meille lisääntyvät.

  Vetoamme kaikkiin meillä vieraileviin omaisiin, että käyttäisitte ohjatulla tavalla teille annettua maskia koko vierailun ajan sisällä, sekä ulkona vierraillessa ja huolehditte sovituista turvaväleistä käsihygienian lisäksi, jotta saamme jatkettua tätä koronatonta
  arkea.

  Jaksetaan vielä tsempata, niin selvitään tästä syksystä ilman koronatartuntoja!

  Taina Mäensivu
  Toiminnanjohtaja

  Lue lisää
 • 15/07/2020 - Matleena Kaurila
  Vierailut Seniorisäätiössä 16.7.2020

  Hyvä asukkaamme omainen  tai läheinen! Huomisesta 16.7. 2020 alkaen voit vierailla myös läheisesi luona yksiköittemme sisätiloissa!

  Suosittelemme kuitenkin ensisijaisesti ulkovierailuja!

  Lue lisää
 • 29/06/2020 - Matleena Kaurila
  Tiedote 29.6.2020 vierailuista Helsingin Seniorisäätiön yksiköissä

  Hei kaikille! Tiedote 29.6.2020

  Helsingin Seniorisäätiössä noudatetaan toistaiseksi hallituksen linjausta siitä, että ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköiden asiakastiloihin pääsy rajataan edelleen pääsääntöisesti yksikön henkilökuntaan.


  Läheiset voivat tavata asukkaita ulkona, joko pleksiseinän takaa tai käyttäen kirurgista suu-nenäsuojainta, sekä noudattaen hyvää käsihygieniaa. Vierailujen suositusaika on 30 minuuttia, enintään 3 vierailijaa kerrallaan. Omaiset ja läheiset voivat nyt myös ulkoilla lähimaastossa asukkaan kanssa!


  Tule vierailulle terveenä ja ota suoraan yhteyttä läheisesi osastolle tai ryhmäkotiin, mielellään 24h tuntia ennen tapaamista. Huomioithan edelleen riskit, jos olet ollut lähiaikoina esim. yleisötapahtumissa tai matkustanut ulkomailla.


  Myös aktiiviset vapaaehtoiset ovat lämpimästi tervetulleita samoilla ohjeilla tapaamaan tuttuja asukasystäviään kaikissa Säätiömme yksiköissä!

  Lue lisää
 • 12/06/2020 - Toiminnanjohtaja Taina Mäensivu
  Helsingin Seniorisäätiön Covid19-tilanne ja rajoitusten asteittainen purku

  Ajankohtaista tietoa Helsingin Seniorisäätiön Covid 19-tilanteesta

  Lue lisää
 • 29/05/2020 - Toiminnanjohtaja Taina Mäensivu
  Helsingin Seniorisäätiön Covid 19-tilanne 29.5.2020

  Tiedote toiminnanjohtajalta perjantaina 29.5.2020

  Lue lisää
 • 08/05/2020 - Taina Mäensivu
  Helsingin Seniorisäätiön Covid 19-tilanne 7.5.2020

  Tiedote toiminnanjohtajalta Helsingin Seniorisäätiön Covid 19-tilanteesta. 

  Lue lisää
 • 27/04/2020 - Toiminnanjohtaja Taina Mäensivu
  Helsingin Seniorisäätiön Covid 19-tilanne 27.4.2020

  Tiedote toiminnanjohtajalta maanantaina 27.4.2020 Helsingin Seniorisäätiön Covid 19-tilanteesta

  Lue lisää
 • 16/04/2020 - Toiminnanjohtaja Taina Mäensivu
  Covid 19-tilanne 16.4. 2020

  Tiedote Helsingin Seniorisäätiön Covid- 19 tilanteesta torstaina 16.4. 2020

  Lue lisää
 • 08/04/2020 - Taina Mäensivu
  Helsingin Seniorisäätiön Covid 19- tilanne

  Ajankohtaista tietoa Helsingin Seniorisäätiön Covid 19- tilanteesta

  Lue lisää
 • 13/03/2020
  Tiedote 13.3.2020

  Hyvä omainen, ystävä, vapaaehtoinen, vierailija! Joudumme toistaiseksi sulkemaan kaikki yksikkömme ulkopuolisilta vierailijoilta. Meille asukkaidemme ja henkilökunnan turvallisuus on tärkein asia.

  Lue lisää
 • 05/03/2020 - Toiminnanjohtaja Taina Mäensivu
  Tiedote koronaviruksesta

  Tiedote toiminnanjohtajalta Korona-viruksesta.

  Lue lisää
 • 04/02/2020
  Omaiskyselyn raportti 2019

  Keräsimme viime syksynä jälleen asiakaspalautetta asukkaittemme omaisilta ja läheisiltä. Suuri kiitos kaikille kyselyyn vastaajille! 

  Kehitämme toimintaamme jatkuvan kehittämisen periaatteella. Vuoden 2020 toimintasuunnitelman kehitystavoitteet nousevat omaiskyselyn vastauksista, kaupungin tekemästä asiakaskyselystä, sekä tarkastuskäynneistä laadituista raposteista.
  Omaiskysely toteutettiin Webropol-linkillä ja paperilomakkeilla loka-marraskuussa 2019. Kyselyyn tuli 234 vastausta. Erityisen iloisia voimme olla siitä, että suuri osa vastaajista (71,5%) suosittelisi Helsingin Seniorisäätiötä hoitopaikkana tuttavilleen tai läheisilleen.
  Koko raportti löytyy kotisivujemme etusivulta pdf-tiedostona.
  https://www.seniorisaatio.fi/  Lue lisää
 • 05/11/2019
  Asukkaamme omainen tai läheinen vastaathan asiakastyytyväisyyskyselyyn!

  Marraskuussa kerätään jälleen asiakaspalautetta asukkaittemme omaisilta ja läheisiltä. Kyselylinkin saa omaan sähköpostiinsa antamalla sähköpostiosoitteen henkilökunnallemme tai kyselyyn on mahdollista vastata myös paperisella lomakkeella. 

  Paperilomakkeita varten löytyy jokaisesta toimiyksiköstä palautuslaatikko julkisista tiloista. Kysely on auki marraskuun ajan!  Lue lisää
 • 19/09/2019
  Säätiön uusi esite on ilmestynyt!

  Syksy puhaltaa usein uusia tuulia! Tällä kertaa se on tuonut meille uuden esitteen. Kurkista ja tutustu! Löydät sen alla olevasta linkistä:

  https://www.esitteemme.fi/seniorisaatio/WebView/


  Lue lisää
 • 11/09/2019
  Olemme mukana järjestämässä Suomen suurimpia avoimien ovien tempausta!

  Helsingin Seniorisäätiö on mukana Suomalaisen Työn Liiton järjestämässä Tervetuloa meille -tempauksessa, joka järjestetään lokakuun ensimmäisellä viikolla 30.9. - 6.10.2019. Tavoitteena on avata ovet yrityksiin sekä yhteisöihin ja kertoa suomalaisesta monipuolisesta osaamisesta. Tempaus innostaa suomalaiset yritykset ja yhteisöt viettämään yhdessä Suomen suurimpia yhtäaikaisia avoimien ovien päiviä rennon kanssakäymisen merkeissä.


  Seniorisäätiö järjestää tapahtumaviikolla Haleja & korvapuusteja – tapahtuman kansallisena korvapuustipäivänä perjantaina 4.10.2019 klo 10.30 – 13.00 Mariankodissa (osoite Schildtinpolku 6, Pohjois-Haaga).

  Tapahtuma on avoin kaikille ja halukkaat pääsevät tapahtumassa koristelemaan ja herkuttelemaan oman korvapuustinsa. Asukkaista koostuva raatimme valitsee voittajakorvapuustin kaikista koristelluista korvapuusteista. Voittajalle on luvassa palkinto! Lisäksi tapahtumassa on mahdollisuus tutustua Seniorisäätiön tarjoamiin monipuolisiin työskentely-, harjoittelu- ja vapaaehtoistyömahdollisuuksiin ja saada lisätietoa toiminnastamme. Mukana menossa on myös Halipulla-maskotti!

  Tervetuloa meille -viikon tapahtumakalenteriin on koottu kaikki viikon aikana järjestettävät avoimien ovien tapahtumat. Tapahtumakalente­rin osoite on: tervetuloameille.fi

  Jos haluat osallistua keskusteluun somessa: #tervetuloameille2019.

  Lisätietoja tapahtumasta:

  Aalto-Hätinen Jasmiina, rekrytointivastaava
  HelsinginSeniorisäätiö, p. 020 7718 518
  rekrytointi@seniorisaatio.fi

  Toivotamme siis kaikki tervetulleeksi viettämään hauskaa tapahtumaa yhdessä asukkaidemme kanssa!


  Tervetuloa meille -viikon aikana 30.9.–6.10.2018 yritykset ympäri Suomen avaavat ovensa ja näyttävät, mitä niissä tehdään. Tempaus on avoin kaikille yrityksille. Tervetuloa meille -viikon takana on Suomalaisen Työn Liitto. www.tervetuloameille.fi

  Lue lisää
 • kukka
  22/08/2019
  Sadonkorjuuviikko viikolla 35

  Viikolla 35 vietetään Helsingin Seniorisäätiössä Sadonkorjuuviikkoa – loppukesä otetaan vastaan sadonkorjuutorein, joissa voi aistia vanhanajan toritunnelmaa. Viikkoon mahtuu mukaan myös musiikkia, laulua, tanssia ja liikettä, eli hyvää mieltä monessa eri muodossa! Ystävät ja läheiset ovat sydämellisesti tervetulleita viikon tapahtumiin!

  Lue lisää
 • Kukkaloistoa
  12/07/2019 - Vapaaehtoistyön koordinaattori Hanna Maunula
  KAIKILLE KUKILLE MAHDOLLISUUS LOISTAA

  On kesäkuinen hellepäivä. Työhuoneeni ikkunasta avautuu näkymä Marianpihaan - Mariankodin Schildtinpolun puoleiselle sisäpihalle. Näen, että puutarhapöydän ääreen on kokoontunut joukko naisia, pitämään taukoa auringon paahteesta. He ovat vapaaehtoisia, jotka hoitavat Marianpihan puutarhaa vapaaehtoistyönä.


  Haluan hyödyntää tämän harvinaisen tilaisuuden, kun vapaaehtoiset eivät ole eri puolilla pihaa multaa käsissään. Riennänkin ulos ehdottamaan haastattelua. Minulle nostetaan tuoli pöydän päähän ja kaivan puhelimeni esiin nauhoittaakseni keskustelun. Itselleni tulee tästä hieman vaivaantunut olo: istun pöydän päässä, puhelin kädessä ja kaikki katsovat minua. Tunteeni haihtuu pian, kun rento puheensorina rikkoo mahdollisen jännityksen. Keskustelemme niitä näitä Marianpihasta – välillä jopa unohtaen että keskustelua nauhoitetaan.


  Aloitan keskustelun kysymällä Marianpihan historiasta – eli kuinka kaikki oikein käynnistyi? Minulle selviää, että silloinen Helsingin Seniorisäätiön vapaaehtoistyön suunnittelija oli saanut idean puutarhan kunnostuksesta. Hän lähti työstämään ideaa yhdessä kulttuurituottajaopiskelijan kanssa, joka kaipasi ideaa opinnäytetyöhönsä. Projekti käynnistyi ja eri kanaviin julkaistiin ilmoituksia, joissa etsittiin projektiin vapaaehtoisia. Pöydässä käynnistyy keskustelu, jossa kukin jakaa oman tarinansa siitä, kuinka on tähän päätynyt: osa luki lehti-ilmoituksen, osa kuuli asiasta tuttavaltaan, osa löysi tiedon verkosta, osa lähestyi vapaaehtoistyön suunnittelijaa ja osa oli jo valmiiksi talossa vapaaehtoisena. Vapaaehtoiset pohtivat miten monella eri tavalla porukkaan onkin ajauduttu mukaan. ”Siitä se niinkun lähti!”, todetaan pöydästä. Ja tässä he edelleen ovat, vuosia myöhemmin. Toiminta pihassa jäi siis elämään opinnäytetyön valmistuttua.


  Pöydän ääressä jaetaan, miten toiminta käynnistyi alun perin lahjoituksilla: lahjoituksena saatiin iso kasa multaa ja erilaisia kasveja. Ryhmä teki tutkimustyötä käyden tutustumassa esimerkiksi Kaupunginpuutarhaan sekä osallistumalla luentotilaisuuteen, jossa sosiaalialan asiantuntijat kertoivat kaupungin vastaavista projekteista – heillä oli vapaaehtoisten hoitamia parvekkeita, mutta ei puutarhoja.


  Pohdin ääneen puutarhanhoidon olevan varmasti kaikille rakas harrastus. Saan väitteeseeni myöntäviä hymähdyksiä: ”Onhan se”, ”Mutta yhtä iso osuus on tämä sosiaalinen ulottuvuus, mikä tähän tulee tämmöinen pieni yhteisö.” ”Samanhenkisiä ihmisiä”, ryhmästä lisätään. ”Puutarhanhoito on sellainen jokamiehen taito, jokainen nyt osaa vähän kastella kukkia ja istuttaa siemeniä”, eräs heistä kommentoi. Toinen lisää tähän: ”Niin ja siinä sitä työ tekijäänsä opettaa!”. Yhdessä he painottavat, että puutarhan hoito yhdistää heitä ja tuo heidät yhteen: ”Ei tästä sen kummempaa hyötyä, kun hyvää mieltä ja mukavia kavereita.”


  He toivovat myös, että heidän työnsä rohkaisisi ohikulkijoita ja naapureita vierailemaan pihassa - puutarha on siis kaikille avoin. Vapaaehtoiset lähettävätkin terveisiä lukijoille: ”Saa kastella ja saa katsella!” Puutarhaa ihastellessa voi siis myös auttaa: kuumana kesänä suurin huoli on kasvien kastelu. Ryhmä pyrkii pitämään pihassa olevat vesisaavit täynnä, jotta kasteluvesi olisi aina saatavilla myös ohikulkeville ihastelijoille.


  Muistelemme hiukan ryhmän kokoonpanoa, nyt ja aikaisemmin. Nimiä lentelee useampia ja huomaan tippuvani jo kärryiltä. Teen yksinkertaistetun tulkinnan ja totean, että ilmeisesti tietyt henkilöt ovat jääneet pois, tietyt käyvät satunnaisesti ja tietyt ovat tulleet uutena porukkaan. He myötäilevät tulkintaani: ”Se elää koko ajan.” Vaikka pöydän ääressä tänään istuukin vain naisia, on Marianpihan toiminnassa ollut aktiivisesti mukana myös ahkeria miehiä - kaikki ovat tervetulleita pihan vapaaehtoistoimintaan!


  Tapaamiset pihassa hoidetaan rennosti: ”Eikä me kysellä oikeastaan perään, että tuletko vai etkö tule”, minulle selvennetään. ”Sillai vaan ilmotellaan, että milloin tavataan, sitä on tehty joo”, ”Että ainakin joku on paikalla”, tähän lisätään. Varsinkaan kesällä heillä ei ole mitään tiettyä aikaa tapaamiselle, kun on kaikkea muutakin. Ja näin sen pitää ollakin.


  On tullut kehuja pihasta. Vapaaehtoiset ovat otettuja kehuista ja kiittävät. Mistä siis saatte ideat pihan toteuttamiseen? ”Jokaisen päähän pätkähtää jotakin”, ”Vapaa ideariihi aika usein - joku idea unohtuu, mut joku aina sit toteutuu”, ryhmästä pohditaan. ”Ja sit tää meidän tekeminenhän on sitä, ei meillä kukaan pomota – kukin tekee mitä osaa”, tarkentaa eräs heistä. ”Ja mä olen sitä mieltä, että aina menee oikein, eiks vaan?”, kysytään pöydästä. Hyväksyviä nyökytyksiä. ”Niin ja kaikille kukille annetaan mahdollisuus”, nousee esiin kaunis ajatus, johon toinen pöydästä vastaa iloisesti nauraen: ”Hän antaa kaikille mahdollisuuden loistaa!”


  Perennoja on tuotu maalta turvaan rakennustöiden alta, eli yhtenä tavoitteena on pelastaa vanhoja, perinteisiä kukkia ja kasveja. Näitä on sitten siirtoistutettu pihaan. ”Saahan siitä itselleen hyvän mielen – ja varmaan ohikulkijat myös”, yksi heistä pohtii. Syksyllä kerätään kypsät siemenet ja kylvetään, istutetaan ja taimikasvatetaan, ”Ei niitä tarvitse kaupasta ostaa”, todetaan pöydästä. Pihaan ei muutenkaan suuremmin osteta mitään: ”-- me jotenkin jostakin vaan jokainen kerätään ja kokeillaan ja kasvatetaan.” Pihaan on esimerkiksi istutettu äitienpäiväruusuja, joita vapaaehtoiset tai talon asukkaat ovat saaneet lahjaksi. Omaiset ja ulkopuoliset ovat lahjoittaneet myös kukkia ja kasveja pihaan.


  Mikä on tämänkaltaisessa vapaaehtoistyössä parasta ja mikä haastavinta? Ensimmäinen kommentti, jonka kysymykseeni saan, on pohdiskeleva ”oho!”. Taisin siirtyä syville vesille. Vastauksia alkaa kuitenkin hyvin pian sadella: ”Parasta sosiaaliset suhteet”, ”Kiva puuhastelu”, ”Ulkona oleminen”. Pieni hiljaisuus, jonka jälkeen tiedustelen vielä mahdollisista haasteista. Selviää, että alussa suurin haaste oli suurten multamäärien käsittely ja kasvien kasvun käynnistyminen. Ajan kanssa tämä on toki helpottunut, kun toiminta on saatu hyvin käyntiin. Kukaan ei kuulemma koskaan ole tehnyt ilkivaltaa pihassa, vaikka sitäkin on hieman jännitetty. Mutta kukaan ei ole tuhonnut kasveja koskaan. Satunnaisesti on roskia jouduttu noukkimaan pois, mutta ei mitään pahempaa.


  Saan vapaaehtoisilta positiivista palautetta Helsingin Seniorisäätiölle: ”Se on ollut kanssa todella kiva, että teiltä on ollut aina sellainen hyvä vastaanotto”, eräs heistä sanoo. ”Saadaan käydä syömässä”, toinen toteaa, johon saan nauravan kommentin pöydän toiselta puolelta: ”Se on iso, iso plussa! Kun ei tyhjällä vatsalla täällä jaksa kauheasti.” ”Hyvää ruokaa!”, ”Keittiölle kiitos!”, pöydästä kajahtaa.


  Viimeisenä kysymyksenä kysyn, millaisia ajatuksia heillä on tulevaisuudesta. Selkeästi ajatus vaati hiukan pohdintaa. Tiedustelen, josko ryhmä toimii päivä kerrallaan, kesä kerrallaan… ”Ollaanhan me talvellakin täällä!”, todetaan pöydästä. Keskustelu ajautuu pohtimaan vuoden sykliä: vapaaehtoiset todellakin hoitavat ja koristelevat pihaa ympäri vuoden. He haluavat korostaa tekemisessään luovuutta – esimerkiksi lumesta voi talvisin muotoilla jotakin hauskaa! Yritän palata vielä heidän ajatuksiinsa tulevasta ja saankin tähän hyvin positiivisen tavoitteen: ”On meillä vaan pitkän tähtäimen suunnitelma, että niin kauan kuin jaksetaan!”.


  Lähtiessäni kiinnitän huomiota eräässä kukkapenkissä olevaan kaarnalaivaan, joka ”lipuu” peilin päällä – aivan kuin vene tosiaan olisi vesillä. Miten paljon tästä puutarhasta löytyykin ihmeteltävää, kun vaan avaa silmänsä ja alkaa tutkia.


  Kiinnostuitko Marianpihan vapaaehtoistoiminnasta? Ota yhteyttä Säätiön vapaaehtoistyön koordinaattoriin, Hanna Maunulaan, 020 7718 519, hanna.maunula@seniorisaatio.fi.

  Lue lisää
 • kukkamaa
  12/07/2019 - Hanna Maunula
  "--kaikille kukille annetaan mahdollisuus"

  ”Ja mä olen sitä mieltä, että aina menee oikein, eiks vaan?”, kysytään pöydästä. Hyväksyviä nyökytyksiä. ”Niin ja kaikille kukille annetaan mahdollisuus”, nousee esiin kaunis ajatus, johon toinen pöydästä vastaa iloisesti nauraen: ”Hän antaa kaikille mahdollisuuden loistaa!”

  Rupattelimme kesäkuussa Marianpihan vapaaehtoisten kanssa heidän toiminnastaan - käyhän lukemassa haastattelu kokonaisuudessaan täältä.

  Lue lisää
 • Asiakastyytyväisyyskysely
  08/07/2019
  Asiakastyytyväisyyskysely syyskuussa 2019

  Syyskuussa 2019 toteutetaan asiakastyytyväisyyskysely - liitteenä ennakkotietoa tulevasta kyselystä.

  Tarkemmat lisäohjeet kyselyä koskien tulossa myöhemmin.

  Lue lisää
 • Power liikuntamalli
  25/06/2019 - Heidi Perukangas, Kouluttaja, AmO, Fysioterapeutti (YAMK)
  KUNTOUTUSMALLIN KEHITTÄMISPROSESSI: PROJEKTISTA PYSYVÄKSI TOIMINTAMALLIKSI

  Saanko esitellä Eilan, 85, pirteänä pyörätuolilla potkuttelevan rouvan, joka nauttii pyörätuolitanssista. Vain puoli vuotta sitten Eila oli ollut sairaalahoidossa vuodepotilaana 8kk:n ajan. Nyt hän on asunut Säätiön kodissa vuoden verran. Nykyiseen tilanteeseen ollaan päästy henkilökunnan periksiantamattomuudella ja PowerLiikuntamallia soveltamalla. Mistä on kyse?


  ”Power-Liikuntamalli™ on Helsingin Seniorisäätiön oma rekisteröity tuotemerkki. Se on ikäihmisten kuntoutustoimintaan kehitelty malli, joka on syntynyt moniammatillisen kehittämistoiminnan kautta. Power-toiminta on hoitajan toteuttamaa, säännöllistä ja se näkyy kirjattuna asukkaan hoitosuunnitelmaan. Olennaista harjoittelussa on tavoitteellisuus, yksilöllisyys sekä jatkuva kehittymisen seuranta. Toiminta on räätälöity yksilön tarpeisiin kolmen ydinteeman aineksista, joita ovat tasapaino, kävely ja lihasvoima. Kukin teema kestää neljä kuukautta. Harjoittelua tehdään sekä arjen toiminnan kautta että varsinaisten Power-harjoitteiden kautta.” Tältä kuulostaa PowerLiikuntamallin nykyinen kuvaus. Mutta miten ja millaisessa prosessissa malli on kehittynyt nykyiseen muotoonsa? Tämä kirjoitus raottaa PowerLiikuntamallin kehittämisprosessia.


  Kehittämistyö aloitettiin huhtikuussa 2014 Pakilakodin osastolta 3. Alun alkaen tarkoitus oli ryhtyä vain vuoden kestävään projektiin. Pohdimme, pystyisimmekö luomaan kuntoutustoimintaa, joka hyödyttäisi erityisesti muistisairaita ikäihmisiä? Entä miten voisimme tuoda ja tuottaa iloa ja elämänlaatua asukkaiden jokapäiväiseen elämään liikunnan kautta? Erityisesti muistisairaat ikäihmiset tarvitsisivat yksilöllistä kuntoutusta, kannustusta, huomiota ja aktivointia pystyäkseen toimimaan.


  Kyky liikkua itsenäisesti on hyvin arvokas asia, jonka merkitys tulee usein esiin koko laajuudessaan vasta siinä vaiheessa, kun sen menettää. Olimme nähneet esimerkkejä ikäihmisistä, jotka saavuttuaan vanhainkotiin, lakkasivat syystä tai toisesta kävelemästä omin jaloin. Pian he siirtyivät hoitajien avustuksella pyörätuolissa työnnettäviksi. Kuvaan astuivat nopeasti nivelkivut liikerajoituksineen, jolloin houkutus jäädä vuoteeseen on suuri. Vuodelepo on osoittautunut ”myrkyksi” ikäihmisten liikunta- ja toimintakykyä ajatellen. Tämä kehitys oli saatava loppumaan! Jokaisen työpanos ymmärrettiin tärkeäksi, sillä jo yhden työntekijän tehdessä asioita asukkaan puolesta ja unohtaessa liikkumisen tukemisen, ”vedetään mattoa alta” muiden kuntoutusponnisteluilta. Yhtenä kuntoutuksen hyötynäkökulmana esiin nousi tietysti myös hoitotyön keventäminen. Jos ikäihmisten toimintakyky säilyisi parempana, myös hoitohenkilökunnan työtaakka kevenisi. Ihannetilanteessa jokainen ikäihmisen kanssa työskentelevä taitaa fyysisen kuntoutuksen perustiedot ja -taidot ja tiedostaa motivoinnin merkityksen.


  Vuoden kestävästä projektista pysyväksi toimintamalliksi


  Vuoden 2014 aikana kokeilimme ja kehittelimme yhdessä hoitajien ja asukkaiden kanssa Powerin toimintamuotoja. Käytännön teot ja toiminta nostettiin keskiöön: toiminnan tulee istua arkeen ja olla helposti toteutettavissa. Välineet tulee saada lähelle ihmisiä ja kynnys toiminnan toteuttamiseen mahdollisimman matalaksi.


  Vuoden 2015 alussa moniammatillinen ydin-kehittäjäryhmä ryhtyi suunnittelemaan toimintaa. Power-harjoitteita kehiteltiin ja testattiin yhdessä hoitajien ja asukkaiden kanssa. Toiminnasta laadittiin esitteet talon yhteisiin tiloihin. Pian alettiin järjestää myös Power-koulutuksia, joissa hoitajat olivat mukana kertomassa toiminnasta ja sen toteutuksesta. Vuoden mittaan aloitettiin myös teemanmukaiset tempaukset. Tempauksissa oli sekä tiedollista että taidollista sisältöjä ja ne oli suunnattu sekä asukkaille että henkilökunnalle. Power-toiminta levisi vähitellen koko Pakilakotiin.


  Vuoden 2016 aikana Power-koulutuksia järjestettiin jokaisessa Säätiön kodissa. Välinehankinnat aloitettiin tehostetusti ja toiminta alkoi pikku hiljaa jokaisessa kodissa. Power-kehittäminen siirtyi laajemman Power-työryhmän tehtäväksi. Työryhmään kuului moniammatillinen tiimi ja muun muassa 20 hoitohenkilökuntaan kuuluvaa.


  Vuoden 2017 paikkeilla Power-toiminta alkoi olla jo melko vakiintunutta. Eroja kotien välillä toiminnan intensiivisyydessä oli tosin havaittavissa.


  Vuoden 2018 alussa käynnistettiin vuoden kestävä PowerTaitaja-koulutus, jossa aloitti 20 hoitohenkilökuntaan kuuluvaa henkilöä. Ohjaajina toimivat Säätiön omat fysioterapeutit. Koulutus evästää Powerin teemoihin niin teoriassa kuin käytännössä. Se syventää kuntoutusosaamista ja edistää kuntoutuksen juurtumista osaksi ammatillista identiteettiä. Huhtikuussa 2018 järjestettiin ensimmäinen Power-seminaari, joka kokosi yhteen noin 100 osallistujaa kaikista kodeista. Seminaarissa toiminnanjohtajamme julkisti PowerLiikuntamallin logon ja PowerLiikuntamallista tuli Säätiön virallinen tuotemerkki.


  Missä nyt mennään? Toiminta on mukavasti käynnissä ja jokaisessa kodissa toimintaa kehitetään eteenpäin Power-vastaavien luotsaamana. Vuoden 2019 PowerTaitaja-koulutuksessa aloitti 26 uutta innokasta osallistujaa. Huhtikuussa suuri moniammatillinen joukko kokoontui jälleen kuntoutusasioiden äärelle Power-seminaari2:een. Se oli jälleen innostava ja uutta kuntoutusmotivaatiota nostattava tapahtuma. Seminaarissa julkaistiin uusi tuote: AistiPowerSoft-kärry, joka on suunnattu erityisesti vuoteessa elävien asukkaidemme hyödyksi. Aktiivinen kehittämistyö siis jatkuu!


  Ratkaisevia kehittämistoiminnan ponnahduslautoja


  Kiinnostava kysymys on: miten saada uusi toimintamalli käynnistymään ja ihmiset innostumaan kehittämisestä? Kehittäminen kun ei onnistu pakottaen tai ylhäältä alaspäin vierittäen. Se vaatii onnistuakseen ihmisten erilaisten vahvuuksien hyödyntämisen, kokeilullisuuden ja ideoiden yhteisen pohtimisen. Jokaisen idea on kuulemisen arvoinen ja yhteistyössä voidaan luoda paljon enemmän ja parempaa laatua kuin yksin kopissa istuen. On muistettava, että asenteiden muuttuminen vie aikaa ja vaatii usein omakohtaisia kokemuksia. Asukkaiden osallistaminen kehittämistoimintaan, esimerkiksi asukkaiden ja henkilökunnan yhteisissä starttitapahtumissa ja työpajoissa, antaa jokaiselle vaikuttamismahdollisuuksia.


  Kehittämistoiminta on kestävyyslaji. Nopeita tuloksia ei kannata odottaa, vaan muutosten tapahtuminen vie aikaa. Se vaatii myös epäonnistumisten ja epävarmuuden sietokykyä. Vapaus kokeilla ja ajatella, yrittää ja erehtyä voivat mahdollistaa ideoiden kypsymisen. Aluksi ei ole mukavaa mennä pois omalta mukavuusalueelta. Oma mukavuusalue voi kuitenkin laajentua osaamisen ja uusien kokemusten karttuessa.


  On voitu havaita, että toiminnan jatkuvan pyörimisen edellytys on lähiesimiehen vahva tuki ja kannustus sekä tarvittavien välineiden ja ajan resurssointi. Kehittämistoiminnan eteenpäin vieminen vaatii tietysti myös hyvää organisointia, viestintää, motivointia, innostamista, kouluttamista ja kouluttautumista. Jatkuva kouluttautuminen on kuin heittäisi ”bensaa liekkeihin” kehittämistyöhön. Teoria hyödyttää käytäntöä.


  Sisäisen motivaation tärkeyttä ei kannata koskaan vähätellä! Ihminen jaksaa ponnistella sellaisen asian eteen, jonka hän kokee itselleen merkitykselliseksi. Merkityksen kirkastuminen niin henkilökunnalle kuin asukkaillekin, voi roihauttaa motivaation liekkeihin. Tällöin toiminta itsessään toimii motivaation ylläpitäjänä. ”Työ tekijäänsä kiittää” eli sisukkaan kuntoutustoiminnan hedelmiä ovat esimerkiksi kävelykyvyn saavuttaminen tai istumasta seisomaan nousun onnistuminen. Kovan työn tärkein palkinto on, kun asukas pääsee tekemään itselleen merkityksellisiä asioita kuntoutumisen kautta. Onnistumisen voi havaita liikunnan kautta kasvoille nousevana hymynä ja ilona, joka tulee onnistumisen kokemuksesta. Mikähän voisi olla asukkaan seuraava tavoite?

  Lue lisää
 • Yhdenvertaisuus
  25/06/2019 - Hanna Maunula
  Yhdenvertaisuus-teemaviikko käynnissä

  Tällä viikolla vietetään Säätiössä Yhdenvertaisuus-teemaviikkoa. Viikon toiminnassa ovat erityisesti esillä tasa-arvo ja yhdenvertaisuus. Kaikissa yksiköissä muun muassa askarrellaan banderolleja, jaetaan
  ajatuksia ja muistoja muistelukahvilassa sekä leivotaan Sateenkaari-Porkkanakakkua. Viikko huipentuu perjantaina 28.6 Marianpihan pihapiirissa pidettävään Yhdenvertaisuuskävelyyn - tapahtuma on avoin kaikille, eli tervetuloa!

  Lue lisää
 • Liikunta
  25/06/2019
  "Kehittämistoiminta on kestävyyslaji"

  Helsingin Seniorisäätiön kouluttaja ja fysioterapeutti Heidi Perukangas raottaa uusimmassa blogikirjoituksessa PowerLiikuntamallin kehittämisprosessia. Pääset lukemaan kirjoituksen klikkaamalla itsesi
  Säätiön blogiin tai klikkaamalla tästä.

  Lue lisää
 • Bremen
  07/06/2019
  Blogissa opintomatkasta Bremeniin

  "Kokoonnuimme suureen kabinettiin, jossa esittäydyimme. Kävimme läpi saksalaisia toimintatapoja ja hoitomalleja vanhustyöstä. -- Jokaiselle jaettiin eri työyksiköt omaa alaa vastaavista toimipaikoista mm. vanhainkodit ja oppilaitokset, joissa työskentelisimme seuraavat kaksi päivää."

  Ravintokeskuksen Karri ja Silja kirjoittivat blogikirjoituksen opintomatkastaan Saksan Bremeniin - lue heidän kokemuksistaan tästä.

  Lue lisää
 • OPINTOMATKA SAKSAN BREMENIIN
  05/06/2019 - Karri & Silja, Ravintokeskus
  OPINTOMATKA SAKSAN BREMENIIN 13.5- 17.5.2019

  ERASMUS-ohjelma (European Region Action Scheme for the Mobility of University Students) on Euroopan unionin vaihto-opiskelija ohjelma joka on perustettu vuonna 1987. Vuonna 2014 alkoi ohjelman uusi kausi nimellä Erasmus Plus.


  Säätiössä on ollut oppilasvaihtoa tutustumassa bremeniläisestä oppilaitoksesta useita kertoja. He ovat tutustuneet suomalaiseen vanhusten ruoka- ja hoitokulttuuriin neljän viikon ajan. Säätiöstä tehtiin ensimmäinen vierailu Bremeniin vuonna 2017 pääkaupunkiseudun eri toimijoiden kanssa. Toinen vierailu toteutui Säätiöstä tänä keväänä 2019.


  13.5.
  Sovimme yhteisen seurueen kanssa tapaamisen lentokentällä klo 16:00. Mukanamme oli yhdeksän hoitohenkilökunnan edustajaa eri pääkaupunkiseudun toimipaikoista sekä matkanjohtaja.


  Saavuimme Hampuriin maanantai-iltana lennon ollessa myöhässä tunnin. Hampurista jatkoimme kahdella eri junalla kohti Bremeniä. Pääsimme purkamaan matkalaukkuja hotellilla vasta klo 23.


  14.5.

  Aamu alkoi hotelliaamiaisella klo 7:30. Sen jälkeen ohjelmassa oli tapaaminen saksalaisten yhteyshenkilöiden kanssa hotellin vastapäätä sijaitsevassa vanhainkodissa.


  Kokoonnuimme suureen kabinettiin, jossa esittäydyimme. Kävimme läpi saksalaisia toimintatapoja ja hoitomalleja vanhustyöstä. Bremenin alueella toimii 31 eri vanhustyön yksikköä, joista useassa on samassa yhteydessä myös päiväkoti, avohoito sekä päihdetyö.


  Jokaiselle jaettiin eri työyksiköt omaa alaa vastaavista toimipaikoista mm. vanhainkodit ja oppilaitokset, joissa työskentelisimme seuraavat kaksi päivää.


  Vaikuttavan brunssihetken jälkeen lähdimme kiertämään vanhainkotia. Tutustuimme vanhusten avoimeen päivätoimintaan. Vierailimme pienkodissa, jossa oli juuri menossa lounaan valmistus keittiöapulaisen valmistamana. Jokainen pienkoti valmisti rakennuksen pääkeittiön lähettämistä raaka-aineista mieleisensä lounaan. Rakennemuunnettua ruokaa ei valmistettu lainkaan. Myöskään ruoka-aineallergioita ei nähty listoilla.


  Esittelyn jälkeen menimme valmiiksi katettuun pöytään lounaalle vanhainkodin omaan lounasravintolaan. Siellä kävivät syömässä myös vanhukset, jotka asuivat vanhainkodin pihapiirin lähellä omissa asunnoissaan.


  Lounaan jälkeen suuntasimme päärautatieasemalle ja sieltä hypättiin ratikkaan kohti oppilaitosta. Oppilaitos oli suunnattu maahanmuuttotaustaisille nuorille ja henkilöille, joilla oli oppimisvaikeuksia tai syrjäytymistaustaa. Meille esiteltiin eri opetustiloja esimerkiksi opetuskeittiö, teatteri, luokkahuoneet, oppilaiden ylläpitämä kahvila sekä työpaja. Työpajalla korjattiin pientä korvausta vastaan mm. polkupyöriä.


  Ilta jatkui kävellen päivälliselle joen rantaan yhdessä koulun opetushenkilökunnan kanssa. Pääsimme maistamaan saksalaisia herkkuja. Currywursti oli maukasta!


  15.5.2019

  Paniikin sekaisin tuntein lähdimme kohti ensimmäistä työpäivää. Meidät kuljetettiin eri vanhainkodin keittiöihin, joissa viettäisimme seuraavat kaksi päivää tutustuen heidän toimintaansa. Molemmat vanhainkodit sijaitsivat varakkaalla alueella. Niissä toteutuivat palveluasumisen monet muodot.


  Asukkaat olivat hyväkuntoisia ja toimivat lähes itsenäisesti.


  Molemmissa taloissa oli isot ruokasalit, joissa tapahtui kaikki ruokailu. Aamu- ja iltapalat toteutettiin buffet-ruokailuina. Lounas ja päivällinen tarjoiltiin lautasannoksina suoraan asiakkaille pöytään. Valittavana oli kasvisannos, keittolounas tai tukevampi (makkara, -kala, -liha) vaihtoehto.


  Selvittyämme ensimmäisestä työpäivästä suuntasimme vanhaan kaupunkiin opastetulle kaupunkikierrokselle. Näimme muun muassa Bremenin tuhat vuotta vanhan kirkon, kapeat kujat ja kadut sekä kuulimme kaupungin mielenkiintoista historiaa. Loppuilta oli vapaa-aikaa. Hyödynsimme sen tuliaisten hankintaan.


  16.5.2019
  Heräsimme kylmään ja sateiseen aamuun. Tällä kertaa emme saaneet kuljetusta, vaan menimme Google Mapsin avustamina työpaikoillemme. Veimme tuliaisina suomalaista designia; muumipyyhkeitä ja Iittalan lasitavaraa.


  Illaksi meille oli suunniteltu veneretki, joka valitettavasti peruuntui huonon sään vuoksi. Onneksi ohjelmassa oli myös vierailu paikalliseen panimoon ja panimoravintolaan. Pääsimme tutustumaan oluen valmistuksen saloihin panimokierroksella, joka huipentui oluenmaistelukinkereihin!


  17.5.2019
  Lähtöaamuna huoneiden luovutuksen jälkeen kokoonnuimme yhteen ja kävimme läpi viikon mieleenpainuvimmat asiat ja pääsimme antamaan palautetta ohjelman järjestäjille.


  Kotimatka alkoi monta kokemusta rikkaampana!

  Lue lisää
 • Riitta Taarasti
  23/04/2019 - Hanna Maunula
  Blogissa vierailevana kirjoittajana vapaaehtoinen Riitta Taarasti

  Tapasimme Riitta Taarastin kanssa Pakilakodissa tammikuussa ja tästä tapaamisesta käynnistyi Riitan vapaaehtoistyö Helsingin Seniorisäätiössä.

  Lue blogistamme Riitan ajatuksia kuluneesta vuodesta vapaaehtoistyön parissa. Pääset blogiin tästä.

  Lue lisää
 • kukkakimppu
  18/04/2019
  Vuosikertomus 2018

  Toiminnanjohtajan katsaus toimintaan ja toimintaympäristöön

  Vuosi 2018 jää mieliin sote-uudistuksen vuotena. Vuoden vaihteen jälkeen keskustelu vanhuspalveluista kävi kiivaana. Etenkin isojen monikansallisten yhtiöiden tuottamat vanhuspalvelut joutuivat median hampaisiin henkilöstömitoitusten ja hoidon laadun suhteen.

  Seniorisäätiössä viime vuonna tehdyn omaiskyselyn tulokset osoittivat, että Seniorisäätiön hoidon periaatteet ja laadukkaat käytännöt ovat olleet oikeita, koska omaiskyselyssä oltiin erinomaisen tyytyväisiä asukkaidemme saamaan hoitoon.

  Sote-uudistus ei toteutunut ja nyt odotellaan uutta hallitusta, joka alkaa järjestelemään sosiaali- ja terveysasioita uudelle mallille.

  Seniorisäätiössä seurattiin tekeillä olleen uudistuksen käänteitä tiiviisti ja pohdittiin kaiken aikaa sitä, mitä mikäkin suunnitelman vaihe meihin vaikuttaisi. Seuraamista jatketaan ja yritetään kehittää toimintaamme taas ketterästi uuden mallin mukaiseksi.

  Varmaa on, että hoidon laatua seurataan jatkossakin, ehkä henkilöstömitoitukset päätyvät lakiin numeroina, ehkä eivät.

  Varmaa on myöskin se, että vanhusväestö lisääntyy ja sen vuoksi vanhustenhoidolle on tehtävä uudistuksia. Vanhustenhoidon rakenneuudistusta on tehty jo vuosia, laitoshoitoa ajettu alas, tehostettu palveluasuminenkin tulee kalliiksi ja näin ollen painopistettä on siirretty kotihoitoon. Muistisairautta sairastaa yhä useampi kotona-asuva. Yli 90-vuotiaaksi elävän ihmisen todennäköisyys sairastua muistisairauteen on 40-50%.

  Vuoteen 2030 mennessä lähes puolet Suomen työvoimasta eläköityy. Nuoret ikäluokat eivät pysty täyttämään eläkkeelle siirtyneiden synnyttämää vajetta työvoimassa. Työmarkkinoille tarvitaan lisää
  työvoimaa, vaikka uudet teknologiat lisäävät tuottavuutta ja paikkaavat työvoimavajetta, ei hoivatyössä voi kuitenkaan roboteilla kokonaan vanhuksien hoitajia korvata.

  Viisautta tarvitaan, kekseliäisyyttä kaivataan ja rohkeutta odotetaan tulevilta päättäjiltä, jotta vanhustenhoidon kiperä yhtälö saadaan ratkaistua.

  Vuosikertomus on kokonaisuudessaan luettavissa tästä.

  Lue lisää
 • Riitta Taarasti
  14/04/2019 - Riitta Taarasti, lukulähettiläs
  VAPAAEHTOISTYÖSSÄ PAKILAKODISSA

  Helsingin kaupunginkirjasto aloitti hiljattain lukulähettilästoiminnan. Siinä vapaaehtoiset lukulähettiläät tukevat lukuharrastuksen säilymistä lukemalla ääneen ikääntyneille tai muille, jotka tarvitsevat apua lukemisessa. Lukeminen tapahtuu esimerkiksi palvelutaloissa.

  Teen työtä kirjallisuuden parissa toimittajana ja tuottajana. Pidän lukemista ja tarinoita arvokkaana, elämää monella tavalla rikastuttavana asiana. Niinpä lukeminen kuuluu myös vapaa-ajan harrastuksiini. Vaikka työni on kiireistä ja vapaa-ajallekin on paljon täytettä, elän sellaista elämänvaihetta, että vapaaehtoistyö sopii siihen hyvin.

  Lukulähettilääksi voi ryhtyä kuka vaan, joka pitää lukemisesta ja vapaaehtoistyöstä. Lukulähettilään tehtävät voi yhdistää Suomen Punaisen Ristin ystävätoimintaan tai Helsingin kaupungin vapaaehtoistoimintaan. En ollut käynyt noista kursseista kumpaakaan, joten osallistuin SPR:n Lukulähettiläs-koulutukseen. Siellä kävimme läpi vapaaehtoistyön pelisäännöt esimerkiksi vuorovaikutuksesta, toisen kohtaamisesta ja vaitiolovelvollisuudesta. Koulutuksen suorittamisen jälkeen kirjaston lukulähettiläsyhteyshenkilöt ehdottivat lukupaikkaa niiden paikkojen joukosta, jotka olivat ilmoittautuneet toimintaan mukaan ja jotka olivat sijainniltaan lukulähettilään toivealueella.


  Minun lukupaikkani on kotikaupunginosassani Pakilassa, Helsingin Seniorisäätiön Pakilakodissa. Ennen ensimmäistä lukukertaa tapasin vapaaehtoistyön koordinaattori Hanna Maunulan ja kävimme tutustumassa tulevaan lukupaikkaan. Silloin en vielä tiennyt, mitä tulen kohtaamaan ja miten tulen tehtävässä pärjäämään. Nyt, käytyäni tammikuusta alkaen Pakilakodissa kerran viikossa, koen olevani yhtä monta hienoa kokemusta rikkaampi kuin lukukertojakin on.

  Minun on ollut helppoa olla lukulähettiläskäynneillä oma itseni ja tehdä lukutuokiosta oman oloisia yhdessä kuulijoiden kanssa. Luen lyhyitä tekstejä ja annan kohtaamisten edetä ihan sen mukaan, mikä kuulijoita kiinnostaa ja mihin keskustelut lähtevät suuntautumaan. Olen tutustunut paljon elämänkokemusta omaaviin ihmisiin ja nähnyt vanhainkotielämää. Olen kuullut tarinoita, joita minulla ei olisi ollut muuten mahdollista kuulla. Vaikka kuulijani eivät muistaisi edellisen kerran tekstejä tai keskusteluja, ovat tapaamisemme silti jatkumo. Joskus Pakilakotiin saapuessani, joku kuulijoistani voi olla välinpitämätön, kun taas seuraavalla kerralla hänen silmänsä saattavat syttyä minut nähdessään ja hän sanoo iloisesti ”nyt se tulee taas”. Joskus Pakilakodista lähtiessäni ja kuulijoitani hyvästellessäni, joku saattaa olla etäinen, kun taas seuraavalla kerralla hän saattaa koskettaa kättäni ja kiittää siitä, että tulin taas. Jokainen kerta on ennalta arvaamaton mutta arvokas. 


  Suurin yllätys minulle on ollut se ilo, jota vapaaehtoisena olemisesta tulee. Se ilo ei jää pelkästään meidän lukutuokioissa olevien välille, vaan huomaan, että se tuo iloa myös niille, joille olen kertonut lukulähettiläänä olemisesta ja vapaaehtoistyön tekemisetä. Vapaaehtoistyön tekeminen on suosittua Suomessa. Mukaan lähdettyäni en ihmettele sitä yhtään. Lukulähettilästoiminnan käynnistymisen myötä minusta tuli yksi heistä, ja se on tuonut hyvää oloa enemmän kuin saatoin ennalta aavistaa.

  Lisää aiheesta:
  Tarinat lukulähettilään ja kuulijoiden kohtaamispaikkana

  Lue lisää
 • Lehtileike
  22/02/2019 - Saila Lehtonen, Asukastoiminnanohjaaja
  PAKILAKODISSA SAADAAN ILOA MUSIIKISTA

  Helsingin Seniorisäätiö ja Pakilan musiikkiopisto ovat jo pitkään tehneet yhteistyötä keskenään. Pakilan musiikkiopiston oppilaat ovat käyneet useasti ilahduttamassa Pakilakodissa asukkaitamme musiikilla. Menneinä vuosina musiikkiopiston musiikinopettajat ovat ohjanneet myös musiikkipainotteisia asukasryhmiä. Muutaman vuoden tauon jälkeen tätä konseptia jatkettiin Säätiön iloksi. Viime vuoden syksyllä 2018 alkanut kokoonpano sai nimekseen Iloa musiikista-ryhmä. Kokosimme asukkaista noin 15–20 hengen ryhmän, joka kokoontui kahdeksan kertaa syksyn aikana. Ryhmää tuli ohjaamaan musiikin maisteri, pianopedagogi ja varhaisiän musiikinkasvattaja Kaisa Viitala Pakilan musiikkiopistolta. Apukäsinä toimivat hoitajat. Myös tänä vuonna 2019 ryhmää jatketaan noin joka toinen tiistai huhtikuulle asti. Musiikkituokion kesto on 45 minuuttia kerrallaan.


  Ryhmän nimestä päätellen, tarkoitus on tuottaa asukkaille iloa musiikista. He pääsevät yhdessä osallistumaan laulamalla ja soittamalla. Ryhmässä käytetään vaihdellen erilaisia soittimia, joita ovat mm. kanteleet kehärummut, rytmimunat ja – kapulat. Suurin osa asukkaista osallistuu oma-aloitteisesti soittamaan, muutama tarvitsee kehotuksia.


  Kaisa Viitalan visio on, että jotain vielä voisi oppia vanhanakin. Tuttujen laulujen laulamisessa kehotuksia ei tarvita. Sanat muistuvat mieleen helposti. 45 minuutin aikana asukkaat voivat kertoa spontaanisti omaehtoisia muistoja ja kaskuja mitä lauluista tulee mieleen. Viitala käyttää niin lastenlauluja kuin myös ikivihreitä sävelmiä. Lastenlaulujen kaltaisista sävelmistä huolimatta, hän ei halua aliarvioida senioreita. Jokaisella pitää olla kokemus siitä, että he ovat arvokkaita ja heitä kuunnellaan, iästä riippumatta.


  Toimittaja Santeri Kaipiainen Rondo-lehdestä oli viime vuoden syksyllä mukana yhdessä ryhmän tapaamisessa ja teki siitä hienon jutun lehteensä. Tästä linkistä voit käydä lukemassa artikkelin: https://rondolehti.fi/rondo-lehti/encore/myohaisian-musiikkikasvatusta/. Lisäksi Iloa musiikista-ryhmästä kirjoitettiin Parhaat Palvelut-lehdessä.

  Lue lisää
 • musiikki
  22/02/2019
  Uusin blogikirjoitus luettavissa!

  Musiikin ilo on esillä uudessa blogikirjoituksessamme, jonka on kirjoittanut asukastoiminnan ohjaajamme Saila Lehtonen.

  Pääset lukemaan sen tästä.

  Lue lisää
 • Avainlippu- ja Yhteiskunnallinen yritys -merkit
  25/01/2019 - Teksti pohjautuu Suomalaisen Työn Liiton julkaisemaan tiedotteeseen
  Avainlippu- ja Yhteiskunnallinen yritys -merkit myönnetty Helsingin Seniorisäätiö sr:lle

  Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt Helsingin Seniorisäätiö sr:lle Avainlippu- ja Yhteiskunnallinen yritys -merkin käyttöoikeuden.

  Suomalaisen Työn Liiton myöntämä Avainlippu on suomalaisten hyvin tuntema alkuperämerkki, joka kertoo suomalaisesta alkuperästä ja työllistämisestä kotimaassa. Helsingin Seniorisäätiö sr on saanut Avainlippu-tunnuksen osoituksena Suomessa tuottamalle ja työllistämälle palvelulleen.

  Yhteiskunnallinen yritys -merkin voi puolestaan saada yritys, joka on perustettu tuottamaan yhteiskunnallista hyvää, ja joka käyttää suurimman osan voitoistaan yhteiskunnallisen haasteen ratkaisemiseen. Tärkeää on myös liiketoiminnan yhteiskunnallisten vaikutusten osoittaminen ja toiminnan avoimuus.

  ”Helsingin Seniorisäätiö tekee tärkeää yhteiskunnallista työtä ja on hienoa, että sen on mukana yhteiskunnallisten merkkiyritysten ja Avainlippuyritysten kasvavassa joukossa”, toteaa Suomalaisen Työn Liiton Brand Manager Niina Ollikka.

  Lue lisää
 • 08/01/2019 - Taina Mäensivu, Toiminnanjohtaja
  OMAISET ARVOSTAVAT YMPÄRIVUOROKAUTISTA VANHAINKOTIHOITOA

  SENIORISÄÄTIÖSSÄ KYSYTTIIN OMAISILTA MIELIPIDETTÄ VANHUSTENHOIDOSTA

  Lue lisää

Facebook-sivumme

INSTAGRAM

Twitter-tilimme